Thema:" Ik ben een kunstenaar"

Dag mama’s en papa’s,

 

Eerst en vooral mijn beste wensen voor het nieuwe jaar!

Een nieuw jaar… een nieuwe start voor de 7 jongste kapoenen van onze Knuffelklas. Welkom!

Afbeeldingsresultaat voor jules kunst

De voorbije twee weken toverden we ons om tot echte kunstenaars! We werkten twee weken rond kunst: kleuren, vormen, kunstwerkjes, beweging, dramatiseren, poppenspel,...

We namen  allerlei materialen waar  waarmee we kunstzinnig aan het werk kunnen gaan: penselen, potloden, verfborstels, verf,... Heel wat dingen kenden we al en hebben we zelf ook al gebruikt. Een aantal dingen waren nieuw voor ons: een spatraam en een canvas.

We bekeken ook  ons lichaam. Nadien tekenden we een zelfportret in een prachtig kader.

We leerden een kunstenaar kennen, nl. Piet Mondriaan. Aan de hand van zijn kunstwerken die we samen bekeken ontdekten we de typische eigenschappen van zijn werk!

Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren. Deze basiskleuren zijn aantrekkelijk voor jonge kinderen, daarom hebben we dit ook nader bekeken in onze klas.

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan

Aan onze knutseltafel oefenden we voor de eerste keer het knippen. Iedereen kwam om de beurt bij de juf waar we stroken papier in blokjes knipten.

Na onze observaties  was het tijd om zelf aan de slag te gaan. We kozen een afbeelding naar keuze dat reeds onderverdeeld was in vakken. Onze eerder uitgeknipte stukjes papier werden in ons kunstwerkje gekleefd!Het resultaat kunnen jullie bekijken aan het klasraam.

We leerden  een nieuw versje "Hocus pocus!". Hierin ontdekten we verschillende mengkleuren.

 

Bij het verhaal van Jules met losse prenten: "Jules kiest geel en blauw", kwam het mengen van kleuren opnieuw aan bod.Tijdens een poppenspel kwam de inhoud van ons verhaal terug aan bod. We oefenden onze kleurenkennis verder in. De juf bekeek met ons welke kleurtjes we al kennen en bij welke we nog wat moeten oefenen. De kleuren “geel, blauw, rood, groen, zwart, roos, bruin, wit en oranje “kwamen aan bod.                                                                                            We toverden ook met water en gekleurd papier.  We vullen het flesje met water, doen er papier bij , samen toveren ….. wat een mooie kleuren !

Nadien speelden we een kimspel met deze flesjes. Welke kleur was er verdwenen?

In onze hoekjes maakten we kunstwerkjes met plasticine, leerden figuren naleggen met de logiblokken en maakten schilderijen met de duplo blokken.

We vierden ook twee verjaardagen . William werd 3 jaar op 20 december 2018 en Flore werd 4 jaar op 17 januari 2019. Proficiat, lieve kapoenen!

 

Afbeeldingsresultaat voor ziek zijn

Ons nieuw thema voor de komende twee weken is “Ziek zijn/ rode vlekjes”. Hebben jullie materialen die passen binnen dit thema? Breng ze gerust mee. Alvast bedankt!

Groetjes,

Juf Veerle en juf Lisa