Blog: Plopjesklas

thema Halloween

 Beste mama en papa,

Deze week hebben we geleerd over Halloween.

Maandag gingen we op zoek naar spinnen en hun webben in de bomen en struiken op ons schooldomein. We zochten met vergrootglazen en zoekkaarten. In een loeppotje brachten we een spin mee naar onze klas.

We luisterden ook naar het verhaal van “Joppie de spin”.  De Spin was verdrietig omdat iedereen bang was van haar. Aan de knutseltafel knutselden we dan allemaal vriendjes voor Joppie omdat hij zich niet meer alleen zou voelen. We leerden ook een leuk speelversje rond de spin. Zo leerden we ook dat een spin 8 poten heeft: 4 aan iedere kant.

Ook een waarneming rond verschillende soorten pompoenen kwam aan bod. We zochten naar de gelijkenissen en de verschillen tussen de pompoenen. Maar niet alleen de vorm en de kleur maar ook het materiaal en het gewicht  werden besproken en gevoeld.

Op woensdag  keken we naar prenten rond de  chronologie van de pompoen. Wisten jullie dat er een echte pompoenplant in onze  compostvaten  zit?

Donderdag maakten we samen met de juf echte pompoensoep. Dat was lekker!En van de buitenkant van de pompoen  hebben we zelfs een griezelgezichtje gemaakt.

http://www.gezinsbond-rekkem.be/index_bestanden/image2809.gif

Vrijdag hebben we ons geschminkt als echte griezels voor het Halloweenfeest. En met juf Nikita deden we een heksenparcours. In de namiddag was er  een modeshow daarbij we ons aan elkaar mochten voorstellen. En in de namiddag was er dan de Halloweenfilm.

En tot slot de echte griezelwandeling ‘s avonds

met als afsluiter de griezelfuif!

Groetjes

Juf Marilien en juf Cindy


In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.

thema herfst en keksen

 Beste mama en papa,

Deze week leren we over heksen  in de herfst.

Met kleine heks Lotje leren we verschillende heksen kennen: de muziekheks, de kookheks, de knutselheks en de slaapheks. Dit was een heel leuk prentenboek. Zelf zijn we vaak een knutselheks in onze klas. We knutselen heel wat leuke dingen. Maar die muziekheks? Daar gaan we deze week ook nog eens samen aan werken. We maken een heus heksenconcert!

Maar er was ook nog een ander leuk prentenboek “ Hennie de Heks”.
Met Hennie de heks en haar kat Helmer leerden we de kleuren kennen en mengen.
We kleurden onze eigen Helmer  met allerlei kleurtjes.
Maar Hennie gaat ons nog meer leren.
Helmer , de kat,  kon niet komen maar de kat van juf Cindy wel !
Samen  bekeken en bespraken we dit lieve diertje van heel dichtbij: oren, ogen, neus, pootjes, staart,... Wat vallen er veel dingen te ontdekken aan zo 'n lieve kat!

Op deze manier  is ons thema voor volgende week ook al een klein beetje ingeleid... Thema Halloween!

Tot volgende week voor leuke griezelverhaaltjes!

 

 Groetjes

Juf Marilien  en juf Cindy

thema: herfst

 Beste mama en papa,

De zomer is stilaan ten einde en de herfst komt dichterbij.

Dat konden we deze week al goed voelen.  .

We gaan op zoek naar wat dit doet met de natuur.

Zo ontdekken we het vallen van de bladeren, de spinnen die hun web maken tussen de takken, dieren die gaan slapen…

Wat gaan we doen? Meten met takjes, sorteren van noten , gieten met mais…

Woensdag was heel leuk in het bos. We hebben heel veel gezien, geleerd , geroken en gehoord. Al onze zintuigen hebben goed gewerkt .We keken naar de verschillen van groottes in stammen, bladeren ,takken en naar de vele tinten van kleuren. We mochten ook herfstbladeren en vruchten rapen.

Al het verzamelde materiaal gaan we deze week bekijken en vergelijken.

In de zandbak liggen nu eikels, kastanjes en dennenappels waar we mee  kunnen gieten, overgieten , wegen, rollen en stapelen.

We hebben ook een eekhoorn van  dichterbij bekeken. We luisterden en keken naar een prentenboek van “Pluis de eekhoorn”. Hier kwam ook het verzamelen van de vruchten en noten aan bod als wintervoorraad voor de dieren. We schilderden en tekenden ook mooie portretten van eekhoorns.

We speelden ook een rollenspel. Onze  wiskundige begrippen oefenden we in door allerlei spelletjes met blaadjes  tellen .En in de knutselhoek mengden we verschillende kleuren verf.

Wie thuis herfstmateriaal heeft,  mag dat gerust meebrengen.

Volgende week werken we nog een weekje verder rond het thema “herfst.”

Groetjes

Juf Marilien en juf Cindy

 

In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.<br />

 

 

zwemmen en vissen

 http://www.knutselidee.nl/kleuren/vis.gifBeste mama’s en papa’s , https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXNhjUM40XPegaqzPvz7PbhCASIzG4wyFs0-87sUiGYInpgzObUQ

Deze week hebben we over de vissen van onze klas gesproken. We hebben visjes in onze klas: een goudoranje, een zilveren en een zwarte. We hebben de vissen waargenomen en nadien mochten we deze natekenen. Dat was heel leuk want het aquarium  mocht op onze knutseltafel staan. Zo konden we heel goed de vissen observeren terwijl we ze tekenden.

Ook het aquarium proper maken stond op het programma.  Zo moesten we eerst de vissen voorzichtig vangen met een vangnetje. Pas dan konden we  het glas  mooi en netjes poetsen.

We bliezen bellen met zeep en blauwe verf. Maar eerst oefenden we even op de blaastechniek door te blazen op een pluimpje en op een balletje. Ook op het bord tekenden we mooie vissen en luchtbellen met krijt.In de blokkenhoek bouwden we met clicblokjes mooie aquariums voor onze nepvissen.

Dindagnamiddag gingen we ook naar de uitleg luisteren van de compostmeester. Als groene school composteren we ook ons fruitafval. We mochten ook kijken naar de verschillende kriebeldiertjes .

Op woensdag  hadden we onze eerste zwemles . Daar konden we in 2 verschillende zwembadjes oefeningen doen. Eentje was wat minder diep en daar konden we met potjes en emmers gieten en overgieten. Er stond zelfs een clown  die water spuitte. Het ander zwembadje was wat dieper. Daar deden we al enkele oefeningen  waarbij we in en onder water leerden bewegen. Aan alle onze Ploppertjes alvast een dikke duim  !

Vrijdag is het geen school voor de kindjes maar wel voor de juffen. Ze leren er   hoe ze nog beter kunnen lesgeven aan ons.

Graag vragen we extra aandacht  om op tijd te komen in het belang van uw kinderen.en het benutten van de optimale onderwijstijd..   Alvast hartelijke dank voor uw medewerking.

Alvast vele  groetjes

juf Marilien en juf Cindy

thema zwemmen

 Beste mama’s en papa’s,

 

Deze week was ons thema in de klas “water en zwemmen”.

Dit  schooljaar gaan we  voor het eerst zwemmen met ons klasje.

Om ons een beetje voor te bereiden op deze gebeurtenis deden we spelenderwijs activiteitjes .We schilderden met water en waterverf, bliezen zeepbellen en maakten hier een afdruk van. We tekenden de waterstralen van de douche.  We speelden ook waterspelletjes en bekeken een zwemzak en zijn toebehoren.

We leerden ook hoe we ons het beste kunnen aan- en uitkleden.

Hierbij leren we een stappenplan volgen.

Kinderen vinden dit altijd heel leuk en leerrijk om te doen.

We spraken ook over onze gevoelens want niet iedereen is blij om te gaan zwemmen. Sommige kleuters zijn wel een beetje angstig of bang.

Ook oefenden we spelenderwijs  de begrippen “vol-leeg”, “zwaar-licht” en  “drijven –zinken”. Dit deden we door met verschillende materialen potjes te vullen en te ledigen.

Het was dus vooral een “doe en ontdek week” .

Volgende week werken we nog een beetje verder rond dit thema en kijken we ook naar de visjes want die zwemmen ook.

 

 

Alvast vele groetjes

Juf Cindy

thema: fruit

 Dag mama  en papa,

Deze week hebben we de eigenschappen van fruit waargenomen met onze verschillende zintuigen. We keken naar de schil, de pitten en het vruchtvlees van verschillende fruitsoorten.

Iedereen mocht zijn of haar lievelingsfruit meebrengen. Deze hebben  we samen in de klas geproefd.

Ook andere dingen stonden op het fruitprogramma. We  schilderen een boom en stempelden met onze vingers de appels erin. We oefenden ook de begrippen “meer”en” minder”. We hebben ook fruit geteld , de hoeveelheden vergeleken en besproken .Ook de vormen  van de fruitstukken  werden vergeleken .Deze vormen probeerden we nadien in plasticine na te boetseren.

We oefenden de scheurtechniek met verschillende soorten papier en kleefden deze  in een peervorm.

We hebben ook een heel mooi verhaal geluisterd  uit het prenten boek “ Eefje donkerblauw”. Daarbij oefenden we de verschillende kleuren in. Ook bewegen op muziek en dramatiseren van een verhaal stond op ons programma.

Het leukste van de hele week was het maken van appelmoes. We mochten de appels zelf schillen en in stukjes snijden. Deze kleine stukjes appel werden dan echte appelmoes door het koken. En deze appelmoes mochten we dan lekker proeven. Mmm, dat was lekker!Het was een  vitaminenrijke week !

Het thema volgende week is “ zwemmen”, als voorbereiding op onze eerste zwemles.

Vele groetjes

juf  Cindy

thema: vriendjes van de klas

 Beste mama en papa,

Deze week hebben we onze vriendjes in de klas beter leren kennen.

We hebben onszelf voorgesteld en nadien getekend. Een zelfportret te tekenen  bleek helemaal niet zo makkelijk te zijn. We keken heel gericht naar de kleur van onze haren , schoenen, broek…

 We bespraken ook samen welke klasregels er gelden in onze klas.

Zo  kregen we  de kans om zelf een aantal afspraken te verwoorden.

Sinds dit jaar lenen we ook van de bibliotheek klasboeken . Zo kunnen we samen met de juf een verhaaltje kiezen om voor te lezen uit onze grote boekenbox.

In de knutselhoek schilderden we  Plop ,onze klasmascotte.

Hiervoor hadden we hem heel goed waargenomen en zijn kledij besproken.

We dansten ook samen op Plopliedjes . Dit vonden we allemaal heel fijn!

We stempelden ook een blokkentoren . Hier moesten we goed opletten want de grote blokken staan onderaan en de kleintjes bovenaan.

We speelden ook een kimspel met onze symbooltjes. Plop kan onze symbooltjes zomaar weg-en terugtoveren.

Verder leerden we een heel leuk gedichtje . Hierbij staan een aantal tekeningetjes  op het versje zodat onze Ploppertjes ook een beetje mee kunnen “lezen”.

Volgende week is ons thema “fruit”.

Wie wil  graag een stuk  lievelingsstuk fruit meebrengen om dit samen met de andere kinderen te

delen ?  Vele groetjes

Juf Cindy

 

onze eerste schoolweek

 Joepie, Mijn nieuwe klas

------------------------------------------         

Zo het nieuwe schooljaar is gestart : een nieuwe klas,  nieuwe juffen, nieuwe gezichten, nieuwe pictogrammen, nieuw speelgoed, nieuwe afspraken..

Alles klaar voor een goede start!

We hebben als startactiviteit al mogen proeven van lekkere fruitsap en snoepjes.

Samen met Plop en al de vriendjes van de klas proberen we er een heel leuk, boeiend en leerrijk schooljaar van te maken: al spelend, al knutselend, al zingend , al dansend,.. en dit telkens rond een bepaald thema.

Deze week werkten we rond de hoekjes in onze klas.

We ontdekten spelenderwijs welke materialen we hebben in de verschillende hoeken. We leerden hoe we samen kunnen spelen en leren. En  we maakten samen  klasafspraken .We hebben ook naar het verhaal geluisterd van” Tip de Muis “en  vertelden hierbij over onze eigen gevoelens.

We hebben ook zelf een eigen symbool mogen kiezen. We deden leuke spelletjes met onze symbolen. We dansten op muziek en zongen een leuk liedje.

Ook schilderden we een plopmuts voor op onze knutselmap . We vierden ook de verjaardag van onze eerste jarige. Noortje is 5 jaar geworden.

We verwelkomen in de eerste kleuterklas juf Iris  en in onze paralelklas “ de uiltjes” juf Els .Juf Veerle en juf Kristel zijn namelijk in moederschapsbescherming .

We gaan ook 2 uurtjes per week turnen in de turnzaal met juf Nikita.

Deze week deden we er naamspelletjes.

Ook dit jaar nemen wij voor de speeltijden 1 stuk fruit en 1 koek mee.

Graag ook alle koekendoosjes, brooddozen en drinkbussen naamtekenen aub.

 

Vele groetjes

Juf  Cindy