Blog: Plopjesklas

thema: het nieuwe jaar

Beste mama en papa,

 

Deze week begonnen we aan de voorbereiding op het nieuwe jaar.

We versierden onze klas en ook de kerstboom werd gezet.

Hierbij bespraken we verschillende kerstballen en slingers.

Onze nieuwjaarsbrieven zijn bijna klaar .Nu nog even wat oefenen en we zijn er klaar voor.

Ook werkten we  aan een geschenkje om ons huis te versieren.

We knutselden  een kerstboom met maakten hiervoor gebruik van de tempeltechniek. Ook maakten we met plasticine kerstballen op een kerstboom.

In onze poppenhoek bereidden we lekker eten en leerden we de feesttafel dekken.

We speelden een tikspel met de kerstmuts van de Kerstman . Ook  speelden we een kimspel met  verschillende soorten kerstballen .

We luisterden naar het verhaal van Miep ,de muis, die ook kerstfeest ging vieren.

We sorteerden prenten over de kerstboom in chronologische volgorde .

We luisterden ook naar kerstliedjes en improviseerden bewegingen hierbij.

Woensdag gingen we dan gaan zwemmen. We werkten terug in 2 groepjes waarbij we de les afstemmen op wat de kleuters durven in het water. Vertrouwen krijgen is hierbij het belangrijkste.

Donderdag en vrijdag  hadden we terug hele leuke turnlesjes van jufNikita.

 

 

 

groetjes

 juf Cindy

thema volgende week: rendieren

 

thema licht en donker

Beste mama en papa,

 

Onze klas stond deze week in het thema van licht en donker’ De dagen worden donkerder nu het volop herfst is en dit wouden wij ook aan onze kleuters eens duidelijk maken. We leerden op dinsdag hoe het was om geen groot licht te hebben in onze klas… We hadden enkel een paar slingers kerstlichtjes en een groot aantal  zaklampen, nep-kaarsjes,… We vonden het geweldig. Tijdens een verhaaltje ontdekten we dat de maan en de sterren ’s nachts voor licht zorgen. We sorteerden de sterren via sterrenkaarten en we ontworpen zelf onze eigen ster met “glow in the dark verf”! Onze poppenhoek werd een gezellig slaapkamertje! Onze juf had de ramen helemaal verduisterd met zwarte papieren. In de plasticinehoek konden wij zelf sterren boetseren om ons nog een beetje meer licht te geven. In de techniekhoek leerden we om zelf een lichtje te doen branden met een eenvoudige stroomkring. We leerden om stroomkabels vast te zetten aan een batterij en zo te verbinden met een lichtje. Als moeilijkheid onderzochten we nog een aantal dingen… Gaat het lichtje branden of niet als we die dingen tussen de kabeltjes steken? (geldstukje, stuk papier, paperclip, moer, stukje plasticine,…) Wat een leerrijke week! We zorgden samen met de juf ook voor een zeer gezellige week.

Niet vergeten: woensdag 10/12 is het zwemmen!

 

 

 

Vele groetjes

 

 

Juf Cindy 

thema: week van de smaak

 Beste mama's en papa's,

Deze week hebben wij onze smaakpapillen eens getest. We gingen wat dieper op onze voedingsgewoonten dankzij het thema 'Week van de smaak'. Met smaak konden we heel veel kanten op. Wij kozen deze week vooral voor groenten en fruit en de gezonde dingen binnen onze voedingsdriehoek. Deze dingen kwamen gedurende de hele week voortdurend terug via leuke verhaaltjes, boetseren met plasticine, spel in onze poppenhoek en winkel, knutselen,...

We maakten meteen van de gelegenheid gebruik om eens een bezoekje te brengen aan onze plaatselijke supermarkt. Hier konden we onze aankopen doen om lekkere milkshakes te maken. Het was een leerrijke uitstap: verkeerselementen onderweg, heel wat leuke en lekkere dingen in de supermarkt bekijken, keuzes maken en dan hup naar de kassa om te betalen. Later die dag konden we ook nog eens lekker smullen van onze zelfgemaakte milkshakes! Het werd uitstap waar heel wat leergebieden aan te pas kwamen.

Een versje hielp ons om een aantal dingen beter te kunnen onthouden. Dit versje kunnen jullie ook hier in mijn schriftje vinden.

Hopelijk hadden jullie een even lekkere week als wij.

Vele groetjes,

Juf Cindy  

thema: speelgoed

 Beste mama en papa,

De Sint en Zwarte Piet zijn bij onze Ploppertjes en Uiltjes langs geweest en hebben hun goed hart weer laten zien.

Deze week  gingen  we dieper in op speelgoed. Welke soorten zijn er?

Welke eigenschappen hebben ze ? Waarvoor dient het ? Aan de hand van een kringgesprek vertelden we aan elkaar wat we gekregen hebben. We leren niet alleen vertellen maar ook luisteren naar elkaar.

We gingen op zoek naar gelijkenissen en verschillen in speelgoed.

We vertelden een verhaal met grote prenten en zongen mee met de cd. Ook  onderzochten , manipuleerden , ontdekten en combineerden  we verschillende speelgoedzaken met elkaar en deden  we meer kennis op.

Ook het leren delen en opruimen kwam zeker terug aan bod.

We oefenden ook  het gericht luisteren door luisterspelletjes  te doen aan da hand van  een verhaal met telkens 2 prenten  waarbij er telkens maar 1 juist van is.

Wie goed luisterde, wist het!

De grove motoriek oefenden we in door middel van  een balspel en onze zwemles op woensdag.

 

Het was alvast een heel “speelse “ week! Het thema volgende week is “ de week van de smaak”.

 

image002.png

 

Groetjes

 juf  Marilien en juf Cindy

thema Halloween

 Beste mama en papa,

Deze week hebben we geleerd over Halloween.

Maandag gingen we op zoek naar spinnen en hun webben in de bomen en struiken op ons schooldomein. We zochten met vergrootglazen en zoekkaarten. In een loeppotje brachten we een spin mee naar onze klas.

We luisterden ook naar het verhaal van “Joppie de spin”.  De Spin was verdrietig omdat iedereen bang was van haar. Aan de knutseltafel knutselden we dan allemaal vriendjes voor Joppie omdat hij zich niet meer alleen zou voelen. We leerden ook een leuk speelversje rond de spin. Zo leerden we ook dat een spin 8 poten heeft: 4 aan iedere kant.

Ook een waarneming rond verschillende soorten pompoenen kwam aan bod. We zochten naar de gelijkenissen en de verschillen tussen de pompoenen. Maar niet alleen de vorm en de kleur maar ook het materiaal en het gewicht  werden besproken en gevoeld.

Op woensdag  keken we naar prenten rond de  chronologie van de pompoen. Wisten jullie dat er een echte pompoenplant in onze  compostvaten  zit?

Donderdag maakten we samen met de juf echte pompoensoep. Dat was lekker!En van de buitenkant van de pompoen  hebben we zelfs een griezelgezichtje gemaakt.

http://www.gezinsbond-rekkem.be/index_bestanden/image2809.gif

Vrijdag hebben we ons geschminkt als echte griezels voor het Halloweenfeest. En met juf Nikita deden we een heksenparcours. In de namiddag was er  een modeshow daarbij we ons aan elkaar mochten voorstellen. En in de namiddag was er dan de Halloweenfilm.

En tot slot de echte griezelwandeling ‘s avonds

met als afsluiter de griezelfuif!

Groetjes

Juf Marilien en juf Cindy


In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.

thema herfst en keksen

 Beste mama en papa,

Deze week leren we over heksen  in de herfst.

Met kleine heks Lotje leren we verschillende heksen kennen: de muziekheks, de kookheks, de knutselheks en de slaapheks. Dit was een heel leuk prentenboek. Zelf zijn we vaak een knutselheks in onze klas. We knutselen heel wat leuke dingen. Maar die muziekheks? Daar gaan we deze week ook nog eens samen aan werken. We maken een heus heksenconcert!

Maar er was ook nog een ander leuk prentenboek “ Hennie de Heks”.
Met Hennie de heks en haar kat Helmer leerden we de kleuren kennen en mengen.
We kleurden onze eigen Helmer  met allerlei kleurtjes.
Maar Hennie gaat ons nog meer leren.
Helmer , de kat,  kon niet komen maar de kat van juf Cindy wel !
Samen  bekeken en bespraken we dit lieve diertje van heel dichtbij: oren, ogen, neus, pootjes, staart,... Wat vallen er veel dingen te ontdekken aan zo 'n lieve kat!

Op deze manier  is ons thema voor volgende week ook al een klein beetje ingeleid... Thema Halloween!

Tot volgende week voor leuke griezelverhaaltjes!

 

 Groetjes

Juf Marilien  en juf Cindy

thema: herfst

 Beste mama en papa,

De zomer is stilaan ten einde en de herfst komt dichterbij.

Dat konden we deze week al goed voelen.  .

We gaan op zoek naar wat dit doet met de natuur.

Zo ontdekken we het vallen van de bladeren, de spinnen die hun web maken tussen de takken, dieren die gaan slapen…

Wat gaan we doen? Meten met takjes, sorteren van noten , gieten met mais…

Woensdag was heel leuk in het bos. We hebben heel veel gezien, geleerd , geroken en gehoord. Al onze zintuigen hebben goed gewerkt .We keken naar de verschillen van groottes in stammen, bladeren ,takken en naar de vele tinten van kleuren. We mochten ook herfstbladeren en vruchten rapen.

Al het verzamelde materiaal gaan we deze week bekijken en vergelijken.

In de zandbak liggen nu eikels, kastanjes en dennenappels waar we mee  kunnen gieten, overgieten , wegen, rollen en stapelen.

We hebben ook een eekhoorn van  dichterbij bekeken. We luisterden en keken naar een prentenboek van “Pluis de eekhoorn”. Hier kwam ook het verzamelen van de vruchten en noten aan bod als wintervoorraad voor de dieren. We schilderden en tekenden ook mooie portretten van eekhoorns.

We speelden ook een rollenspel. Onze  wiskundige begrippen oefenden we in door allerlei spelletjes met blaadjes  tellen .En in de knutselhoek mengden we verschillende kleuren verf.

Wie thuis herfstmateriaal heeft,  mag dat gerust meebrengen.

Volgende week werken we nog een weekje verder rond het thema “herfst.”

Groetjes

Juf Marilien en juf Cindy

 

In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.<br />

 

 

zwemmen en vissen

 http://www.knutselidee.nl/kleuren/vis.gifBeste mama’s en papa’s , https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXNhjUM40XPegaqzPvz7PbhCASIzG4wyFs0-87sUiGYInpgzObUQ

Deze week hebben we over de vissen van onze klas gesproken. We hebben visjes in onze klas: een goudoranje, een zilveren en een zwarte. We hebben de vissen waargenomen en nadien mochten we deze natekenen. Dat was heel leuk want het aquarium  mocht op onze knutseltafel staan. Zo konden we heel goed de vissen observeren terwijl we ze tekenden.

Ook het aquarium proper maken stond op het programma.  Zo moesten we eerst de vissen voorzichtig vangen met een vangnetje. Pas dan konden we  het glas  mooi en netjes poetsen.

We bliezen bellen met zeep en blauwe verf. Maar eerst oefenden we even op de blaastechniek door te blazen op een pluimpje en op een balletje. Ook op het bord tekenden we mooie vissen en luchtbellen met krijt.In de blokkenhoek bouwden we met clicblokjes mooie aquariums voor onze nepvissen.

Dindagnamiddag gingen we ook naar de uitleg luisteren van de compostmeester. Als groene school composteren we ook ons fruitafval. We mochten ook kijken naar de verschillende kriebeldiertjes .

Op woensdag  hadden we onze eerste zwemles . Daar konden we in 2 verschillende zwembadjes oefeningen doen. Eentje was wat minder diep en daar konden we met potjes en emmers gieten en overgieten. Er stond zelfs een clown  die water spuitte. Het ander zwembadje was wat dieper. Daar deden we al enkele oefeningen  waarbij we in en onder water leerden bewegen. Aan alle onze Ploppertjes alvast een dikke duim  !

Vrijdag is het geen school voor de kindjes maar wel voor de juffen. Ze leren er   hoe ze nog beter kunnen lesgeven aan ons.

Graag vragen we extra aandacht  om op tijd te komen in het belang van uw kinderen.en het benutten van de optimale onderwijstijd..   Alvast hartelijke dank voor uw medewerking.

Alvast vele  groetjes

juf Marilien en juf Cindy