Blog: Plopjesklas

thema: ziek zijn

Beste mama’s en papa’s,

 

Maandag  zijn we gestart  met het nieuwe thema :”ziek zijn”.

In deze periode van het jaar  worden we er allen mee geconfronteerd . Ook in onze klas was de juf even ziek.

Voor ons is dit een periode die we niet zo goed kunnen plaatsen en waar we ons  vele vragen bij stellen: “waarom worden we ziek? Hoe lang gaat dit duren ?Mag ik nu echt niet buiten spelen?…”

We probeerden  hen dit alles beter te laten begrijpen.

We namen allerlei doktersattributen waar, speelden een rollenspel in onze poppenhoek , en verkleedden ons als dokter en verpleegster .

We speelden  apotheek   waar we medicijnen konden kopen.

 In de knutselhoek  schilderen we met spuiten en verf.

Ook een tikspel waarbij we wegliepen van Joop Microob kwam aan bod.

En natuurlijk ontbrak  ook  een echt bezoek aan de apotheker niet.

 

 

Groetjes

  juf Cindy

thema: de post

Beste mama en papa,

 

We hebben allemaal de laatste weken wel wenskaarten gekregen.

Dus ons volgende thema was “de post.”

De Ploppertjes  en de Uiltjes kwamen te weten hoe deze kaartjes bij ons in de brievenbus komen en welke weg ze moeten afleggen om in onze brievenbus te belanden.

We bekeken wat de postbode zoal brengt: kranten, brieven, kaarten, tijdschriften, postpakjes..

We leerden ook dat we onze post van een adres  en postzegel moeten voorzien alvorens het te posten. Maar we stuurden ook een digitale brief nl. een e-mail naar onze parallelklas .

We knutselden zelf een brievenbus die we mochten versieren, sorteerden de post (brieven, tijdschriften, dagbladen).We schreven (voorbereidende schrijfoefeningen) een brief , ontdekten voor welke gelegenheden er brieven worden verstuurd …

In onze klas stond ook een postkantoor waar we kunnen in spelen. Ook leerden we stempelen Bovendien “ lazen” we een grote prent rond de postbode. We oefenden hier de gespreksregels en pasten  de nieuwe woordenschat toe.

Maar eerst en vooral zijn  we op maandag met een echte nieuwjaarsreceptie gestart.

Groetjes 

 juf  Cindy

thema: het nieuwe jaar

Beste mama en papa,

 

Deze week begonnen we aan de voorbereiding op het nieuwe jaar.

We versierden onze klas en ook de kerstboom werd gezet.

Hierbij bespraken we verschillende kerstballen en slingers.

Onze nieuwjaarsbrieven zijn bijna klaar .Nu nog even wat oefenen en we zijn er klaar voor.

Ook werkten we  aan een geschenkje om ons huis te versieren.

We knutselden  een kerstboom met maakten hiervoor gebruik van de tempeltechniek. Ook maakten we met plasticine kerstballen op een kerstboom.

In onze poppenhoek bereidden we lekker eten en leerden we de feesttafel dekken.

We speelden een tikspel met de kerstmuts van de Kerstman . Ook  speelden we een kimspel met  verschillende soorten kerstballen .

We luisterden naar het verhaal van Miep ,de muis, die ook kerstfeest ging vieren.

We sorteerden prenten over de kerstboom in chronologische volgorde .

We luisterden ook naar kerstliedjes en improviseerden bewegingen hierbij.

Woensdag gingen we dan gaan zwemmen. We werkten terug in 2 groepjes waarbij we de les afstemmen op wat de kleuters durven in het water. Vertrouwen krijgen is hierbij het belangrijkste.

Donderdag en vrijdag  hadden we terug hele leuke turnlesjes van jufNikita.

 

 

 

groetjes

 juf Cindy

thema volgende week: rendieren

 

thema licht en donker

Beste mama en papa,

 

Onze klas stond deze week in het thema van licht en donker’ De dagen worden donkerder nu het volop herfst is en dit wouden wij ook aan onze kleuters eens duidelijk maken. We leerden op dinsdag hoe het was om geen groot licht te hebben in onze klas… We hadden enkel een paar slingers kerstlichtjes en een groot aantal  zaklampen, nep-kaarsjes,… We vonden het geweldig. Tijdens een verhaaltje ontdekten we dat de maan en de sterren ’s nachts voor licht zorgen. We sorteerden de sterren via sterrenkaarten en we ontworpen zelf onze eigen ster met “glow in the dark verf”! Onze poppenhoek werd een gezellig slaapkamertje! Onze juf had de ramen helemaal verduisterd met zwarte papieren. In de plasticinehoek konden wij zelf sterren boetseren om ons nog een beetje meer licht te geven. In de techniekhoek leerden we om zelf een lichtje te doen branden met een eenvoudige stroomkring. We leerden om stroomkabels vast te zetten aan een batterij en zo te verbinden met een lichtje. Als moeilijkheid onderzochten we nog een aantal dingen… Gaat het lichtje branden of niet als we die dingen tussen de kabeltjes steken? (geldstukje, stuk papier, paperclip, moer, stukje plasticine,…) Wat een leerrijke week! We zorgden samen met de juf ook voor een zeer gezellige week.

Niet vergeten: woensdag 10/12 is het zwemmen!

 

 

 

Vele groetjes

 

 

Juf Cindy 

thema: week van de smaak

 Beste mama's en papa's,

Deze week hebben wij onze smaakpapillen eens getest. We gingen wat dieper op onze voedingsgewoonten dankzij het thema 'Week van de smaak'. Met smaak konden we heel veel kanten op. Wij kozen deze week vooral voor groenten en fruit en de gezonde dingen binnen onze voedingsdriehoek. Deze dingen kwamen gedurende de hele week voortdurend terug via leuke verhaaltjes, boetseren met plasticine, spel in onze poppenhoek en winkel, knutselen,...

We maakten meteen van de gelegenheid gebruik om eens een bezoekje te brengen aan onze plaatselijke supermarkt. Hier konden we onze aankopen doen om lekkere milkshakes te maken. Het was een leerrijke uitstap: verkeerselementen onderweg, heel wat leuke en lekkere dingen in de supermarkt bekijken, keuzes maken en dan hup naar de kassa om te betalen. Later die dag konden we ook nog eens lekker smullen van onze zelfgemaakte milkshakes! Het werd uitstap waar heel wat leergebieden aan te pas kwamen.

Een versje hielp ons om een aantal dingen beter te kunnen onthouden. Dit versje kunnen jullie ook hier in mijn schriftje vinden.

Hopelijk hadden jullie een even lekkere week als wij.

Vele groetjes,

Juf Cindy  

thema: speelgoed

 Beste mama en papa,

De Sint en Zwarte Piet zijn bij onze Ploppertjes en Uiltjes langs geweest en hebben hun goed hart weer laten zien.

Deze week  gingen  we dieper in op speelgoed. Welke soorten zijn er?

Welke eigenschappen hebben ze ? Waarvoor dient het ? Aan de hand van een kringgesprek vertelden we aan elkaar wat we gekregen hebben. We leren niet alleen vertellen maar ook luisteren naar elkaar.

We gingen op zoek naar gelijkenissen en verschillen in speelgoed.

We vertelden een verhaal met grote prenten en zongen mee met de cd. Ook  onderzochten , manipuleerden , ontdekten en combineerden  we verschillende speelgoedzaken met elkaar en deden  we meer kennis op.

Ook het leren delen en opruimen kwam zeker terug aan bod.

We oefenden ook  het gericht luisteren door luisterspelletjes  te doen aan da hand van  een verhaal met telkens 2 prenten  waarbij er telkens maar 1 juist van is.

Wie goed luisterde, wist het!

De grove motoriek oefenden we in door middel van  een balspel en onze zwemles op woensdag.

 

Het was alvast een heel “speelse “ week! Het thema volgende week is “ de week van de smaak”.

 

image002.png

 

Groetjes

 juf  Marilien en juf Cindy

thema Halloween

 Beste mama en papa,

Deze week hebben we geleerd over Halloween.

Maandag gingen we op zoek naar spinnen en hun webben in de bomen en struiken op ons schooldomein. We zochten met vergrootglazen en zoekkaarten. In een loeppotje brachten we een spin mee naar onze klas.

We luisterden ook naar het verhaal van “Joppie de spin”.  De Spin was verdrietig omdat iedereen bang was van haar. Aan de knutseltafel knutselden we dan allemaal vriendjes voor Joppie omdat hij zich niet meer alleen zou voelen. We leerden ook een leuk speelversje rond de spin. Zo leerden we ook dat een spin 8 poten heeft: 4 aan iedere kant.

Ook een waarneming rond verschillende soorten pompoenen kwam aan bod. We zochten naar de gelijkenissen en de verschillen tussen de pompoenen. Maar niet alleen de vorm en de kleur maar ook het materiaal en het gewicht  werden besproken en gevoeld.

Op woensdag  keken we naar prenten rond de  chronologie van de pompoen. Wisten jullie dat er een echte pompoenplant in onze  compostvaten  zit?

Donderdag maakten we samen met de juf echte pompoensoep. Dat was lekker!En van de buitenkant van de pompoen  hebben we zelfs een griezelgezichtje gemaakt.

http://www.gezinsbond-rekkem.be/index_bestanden/image2809.gif

Vrijdag hebben we ons geschminkt als echte griezels voor het Halloweenfeest. En met juf Nikita deden we een heksenparcours. In de namiddag was er  een modeshow daarbij we ons aan elkaar mochten voorstellen. En in de namiddag was er dan de Halloweenfilm.

En tot slot de echte griezelwandeling ‘s avonds

met als afsluiter de griezelfuif!

Groetjes

Juf Marilien en juf Cindy


In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.

thema herfst en keksen

 Beste mama en papa,

Deze week leren we over heksen  in de herfst.

Met kleine heks Lotje leren we verschillende heksen kennen: de muziekheks, de kookheks, de knutselheks en de slaapheks. Dit was een heel leuk prentenboek. Zelf zijn we vaak een knutselheks in onze klas. We knutselen heel wat leuke dingen. Maar die muziekheks? Daar gaan we deze week ook nog eens samen aan werken. We maken een heus heksenconcert!

Maar er was ook nog een ander leuk prentenboek “ Hennie de Heks”.
Met Hennie de heks en haar kat Helmer leerden we de kleuren kennen en mengen.
We kleurden onze eigen Helmer  met allerlei kleurtjes.
Maar Hennie gaat ons nog meer leren.
Helmer , de kat,  kon niet komen maar de kat van juf Cindy wel !
Samen  bekeken en bespraken we dit lieve diertje van heel dichtbij: oren, ogen, neus, pootjes, staart,... Wat vallen er veel dingen te ontdekken aan zo 'n lieve kat!

Op deze manier  is ons thema voor volgende week ook al een klein beetje ingeleid... Thema Halloween!

Tot volgende week voor leuke griezelverhaaltjes!

 

 Groetjes

Juf Marilien  en juf Cindy