Blog: Plopjesklas

thema: vakantie

Beste mama en papa,

Ja ja, ja het is zover! Het allerlaatste “weekbriefje” van dit schooljaar is er.

Het einde van het schooljaar nadert met rasse schreden.

Wat gaan we doen in de grote vakantie?

Sommigen gaan kamperen, anderen gaan naar zee of een pretpark, spelen op de speelpleinwerking of nog anderen gaan op vakantie in het buitenland.

Het is allemaal leuk om te doen.

Verder hebben we ook nog  geëxperimeerd met water.

Water en verschillende soorten verf: ecoline, waterverf, marmeren,…

Ook water en zand is een combinatie. We oefenden het juist leren schatten van de verhouding water en zand om tot een mooie toren te komen.

Dit  ondervonden we in de zandbak. Tevens kwamen dan ook de wiskundige begrippen aan bod:” de hoogste toren, de breedste, de smalste, de dunste, ….”

Het vullen en ledigen van flessen zal gebeuren met water.

Zo leerden we inhouden kennen en ondervonden we dat in de ene fles of pot niet hetzelfde kan dan in een andere en dit door te experimenteren en te exploreren.

Verder oefenden we ook aan ons dansje voor het schoolfeest voor zondag.

Maandag is er nog ons oudercontact. En dinsdag volgt alweer de laatste schooldag. We wensen al onze lieverdjes en hun familie een prettige vakantie en heel veel succes in de derde kleuterklas.

Alvast vele groetjes,

 

Juf Cindy en juf Marilien 

thema: vakantie

http://www.dermul.be/sites/default/files/header-images/vakantie.jpgBeste ouders,

Deze week stond in het thema 'Zomer' en 'Vakantie'. Binnenkort is het grote vakantie en dat voelen we aan onze buik. We  zijn nieuwsgierig, vertellen al vaak eens iets over wat er in die grote vakantie staat te gebeuren,...

Op reis gaan en genieten van de zon was deze week het middelpunt. We maakten een heel mooi knutselwerkje: een ijscoupe beplakt met hele mooie kleurtjes papier. Zo konden ze zelf hun kleur ijs kiezen. Want niet iedereen lust bijvoorbeeld pistache-ijs!

Niet alleen wij gaan graag op vakantie maar ook Piet Piraat! We beluisterden zijn liedje: Piet Piraat gaat op vakantie. Samen maakten we er een aantal zeer leuke bewegingen op. Wat een leuk lied!

De juf bracht heel wat spullen mee naar onze klas waarmee we ons eens hartig kunnen uitleven in de poppenhoek. Oooh ja, ook daar mogen wij zelf eens onze koffer maken! Wat moest er ook al weer allemaal in? En dan nog duwen... de koffer moet natuurlijk dicht!

Nieuwe prentenboeken in het thema fleurden onze boekenhoek op.

Op woensdag waagden we ons aan een dagje speeltuin. Het was een prachtige dag. Heel mooi weer en een heel leuke speeltuin. De kleuters en ook de juffen hebben kunnen genieten van het gezellig samen spelen.

Omdat we ook stilletjes aan aftellen naar ons fantastische schoolfeest werd er ook tijdens de turnuurtjes stevig gedanst. Het lukt al zeer goed! Wij kijken er alvast naar uit, jullie toch ook?

Volgende week gaan we nog door met het thema vakantie. Wij zijn namelijk nog lang niet uitgepraat!

http://nieuws.securitas.nl/wp-content/uploads/2012/07/vakantie.jpg

Tot volgende week,

Juf Cindy en Juf Marilien

thema: vaderdag

Beste mama’s en papa’s,

Deze week werkten we verder rond ons thema “ vaderdag”.Onze geschenkjes zijn heel mooi afgewerkt en ingepakt. We zijn benieuwd naar wat de  papa’s ervan gaan vinden.

Op maandag was er na school onze avondmarkt. Heel wat mensen kwamen langs voor een drankje of een ijsje op ons terras. Als slot was er een prachtig vuurwerk op ons schooldomein.

We speelden een rekenspel met schroeven, vijzen, moeren en spijkers. We vergeleken de lengtes en vormen. Ook probeerden ook logische reeksen hieraan te koppelen en namen een gevraagd aantal voorwerpen .  Daarnaast  linken we de voorwerpen ook aan woordkaartjes.

Dinsdag kregen we ook nog als beloning een ijsje voor onze inzet tijdens “ Sam, de verkeersslang”.

Woensdag keken we nog naar een digitaal verhaal.

Op  donderdag was er onze schoolreis naar binnenspeeltuin “ De Grote Giraf” te Geraardsbergen.  We speelden in het ballenbad, gleden van de glijbanen en klommen op de verschillende klimtoestellen. Het was heel leuk! We hebben een hele dag genoten en geravot.

Vrijdag sloten we dan ons thema af en mochten we de geschenkjes mee naar huis nemen. Maar we oefenden ook al voor ons dansje voor het schoolfeest. We kijken er alvast naar uit om voor jullie op te treden op zondag 28 juni 2015. Allen welkom!

foto: naamloos.pngVele groetjes

Juf Marilien en juf Cindy      

thema: afval

Beste mama en papa,

Deze week vertelden we over “afval”.

Als groene school willen we van jongsaf aan leren sorteren. We hielden een kringgesprek waarbij we  aan elkaar verteleden welke soorten afval er zijn. In onze kleuterblok gingen we op zoek naar de verschillende afvalemmers: een blauwe container voor het PMD-afval, een gele vuilniszak voor het restafval, een zwarte papierbak en een emmer voor het fruitafval. We namen verschillende soorten afval waar en benoemden het materiaal waaruit het gemaakt is vb. glas, plastic, karton…

In de knutselhoek maakten we een collage uit verschillende soorten tijdschriften en kranten.  We luisterden en keken naar het verhaal met prenten “ Ontbijt in het bos”.

We deden ook een estafettespel met afval. Hierbij werden we in groepjes verdeeld en brachten we het afval zo snel mogelijk naar de juiste vuilnisbak. We telden en legden een aangegeven hoeveelheid met doppen en kroonkurken. Ook leerden we nog een leuk versje rond afval.

Groetjes,

juf Cindy en juf Marilien

Het thema volgende week is “vaderdag”. Indien mogelijk graag een foto van papa meegeven om te gebruiken tijdens ons kringgesprek.

 

thema vaderdag

Beste ouders, http://www.ichthusbaflo.nl/userfiles/images/puzzel-een-dag-op-de-boerderij-2x20(1).jpg

Deze week stond opnieuw in het thema van het kind. Een aantal kleuters uit onze klas gaven aan dat ze graag iets meer te weten zouden komen over de boerderij. De leerkrachten zorgden hiervoor. Luister maar.

 

 We leerden de dieren van de boerderij kennen: de geluiden, de namen en de jongen van elk dier. Met deze dieren konden we een hele week spelen in de speelgoedboerderij.

Onno het vrolijke varkentje speelde ook een grote rol in onze boerderijweek. Hij ontmoet in het boek heel wat dieren waarmee hij heel wat gekke dingen doet.

Er volgde ook een heel leuk doe- en speelversje over de dieren.

Op dinsdag konden we eitjes onderzoeken: bakken, koken en proeven!

Waar melk vandaan komt  leerden de leerkrachten ons ook: de weg van de melk.

Op donderdag kregen we ‘Theater Zuidervis’ op bezoek. We konden samen met de kleuters van juf Sofie genieten van een mooi theaterstuk.

Wij wensen jullie een heel fijn lang weekend en tot dinsdag!

groetjes,

juf Cindy

PS: Vanaf volgende week staat alles in het teken van onze papa’s!

thema: moederdag

 

 

 

Thema : Moederdag.

 

Beste mama en papa,

Deze week werkten we rond onze liefste mama.

We leerden een leuk versje en natuurlijk gingen  we aan de slag om een verassing voor onze mama te  maken.

Maar we verklappen nog niet wat het zal zijn.

We hopen dat onze mama’s er heel blij mee zullen zijn.

De Ploppertjes en Uiltjes brachten ook een foto mee van hun mama zodat we deze konden gebruiken om onze mama’s voor te stellen aan elkaar. We vertelden aan elkaar wat onze mama’s goed kunnen, hoe ze eruit ziet en wat ze zoal doet.

Wij maakten ook een tekening voor onze mama  haar wenskaart.

In de poppenhoek mochten we onze haren kammen, kransjes aandoen en ons verkleden als mama.

Met de parels regen we een patroon. We leerden een leuk liedje rond mooi zijn.

Ook  luisterden en keken we naar het prentenboek: “Tetkees wil  een baby?.”

We sorteerden ook kledij en schoenen van groot naar klein.

Volgende week werken wij verder aan dit thema.

 

Alvast vele groeten

 

Juf  Marilien en juf Cindy

 

image002.png

thema: verkeer

http://www.jufkelly.me/wp-content/uploads/2012/03/verkeer-2.jpegBeste ouders,

Deze week gingen we eens kijken hoe we ons veilig gedragen in het verkeer:

- Waarop moeten we letten?

- Wat mogen we doen op straat? Wat niet?

- Wat is gevaarlijk? Wat kan ons helpen zodat het niet gevaarlijk is?

Op maandag werkten we aan onze basis. We maakten een woordspin over ‘het verkeer’. Daar kwamen al heel wat voertuigen, verkeersborden en plaatsen op straat aan bod.

Voor we op maandag naar huis gingen hadden we ook nog een gesprekje: “Hoe kan ik morgen veilig op straat rondlopen?” – “Waar moet ik lopen? Waar moeten we op letten?”

We schilderden vandaag ook een straatbeeld naar onze eigen fantasie.

Op dinsdag gingen we wandelen in de buurt van de school. De juf toonde ons een aantal dingen die we gingen tegenkomen op onze weg. Daarvan moesten wij een foto nemen. Het was heel belangrijk om deze tocht heel veilig te doen!

Ook de rest van de week stond nog in het thema:

boekjes in de boekenhoek, knutselwerkjes, kleurplaten, spelen met de auto’s en het parcours, politieagenten in de poppenhoek, puzzels over verkeer, memorie,… We hebben heel wat kunnen leren!

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWMfPs8gEvJfu9uRHQT0lFl-pHt6mY5VAdJahRsgk-s2b_E4IEQgOp vrijdag 1 mei 2015 is het geen school.

Volgende week staat onze mama in de belangstelling. We gaan dan werken rond het thema ‘Moederdag’. Graag op maandag een foto meebrengen. Zo kunnen we eens kijken naar alle mama’s uit onze klas!

 

Vele groetjes,

Juf Cindy en juf Marilien

thema: lente

Thema: lente

Na een ontspannen paasvakantie vlogen we er alweer in.  De dagen werden stilaan terug lichter en de vogels begonnen terug vrolijk te fluiten.

Het planten en zaaien kon eindelijk beginnen. We vergeleken verschillende bloemen en planten met elkaar. En onze Ploppertjes en Uiljes gingen  dan ook aan de slag en konden zich naar hartenlust uitleven met hun groene vingertjes. We experimenteerden met verschillende manieren van zaaien. Ook knutselden we een leuke bloem  en leerden we een leuk liedje.

En we gaven onze ogen de kost want het is toch prachtig hoe goed onze plantjes  groeien met de juiste verzorging en juiste hoeveelheid water. We beleefden dit niet enkel heel concreet  in de klas, maar ook  a.d.h.v. prenten die we chronologisch ordenen.

Ook ons schooldomein heeft veel mooie en prachtige natuur die we ook  gingen ontdekken en exploreren. Ook  kleine kriebeldiertjes  bekeken we tijdens onze zoektocht .

Donderdag stond onze sportdag op het programma. Hierbij werkten we in 5 verschillende gemixte groepen van kleuters uit de verschillende kleuterklassen. Zo leerden we andere vriendjes kennen.

Ons programma bestond uit verschillende opdrachten :

  • op de kleuterspeelplaats: parcours met fietsjes
  • op de grote speelplaats: estafettespelen
  • in de turnzaal: een bewegingsomloop
  • op grasveld achter de opvang: tik en kringspelen
  • een hoogteparcours

Het was en reuzefijne dag.Alvast vele groetjes

Juf Marilien en  juf Cindy

Het thema voor volgende week is verkeer.