Blog: Plopjesklas

thema: grootouders

Beste mama en papa,

 

Het thema deze week was “ onze grootouders”.

Het is leuk om iets meer te weten te komen over elkaars familie.

Zo vertelden  de kinderen over hun lieve oma en opa, meter of peter aan de hand van meegebrachte foto’s.

Natuurlijk maakten we ook een zelfgemaakt geschenkje om dan later af te geven op ons grootouderfeest. We schilderden eerst een doosje en nadien versierden we dit met een bloemetje op. Hierin verstopten we een leuke sleutelhanger met onze foto op. Ook een leuke kaart mocht niet ontbreken. We tekenden onze oma en opa en versierden nadien nog verder met leuke stickers.

Ook leerden we een versje  om voor te dragen op deze speciale dag en een dansje. Het versje kunnen we zelf lezen  door de pictogrammen die er op staan.

We rangschikten ook prenten in chronologische volgorde van baby naar oma of opa . We  luisterden  en keken naar verhaaltjes uit de prentenboeken  “ Ik vind je lief ,oma “ en “ Ik vind je lief ,opa“.

Maar we keken vooral uit naar het bezoek van onze oma en opa op school.

We dansten voor hen op het liedje “ de 3 biggetjes “ van k3.

Nadien mochten we dan in de refter genieten van een stukje cake en koffie of fruitsap . Het was superleuk!

Het thema voor volgende week is “ Licht en donker”.

 

 

 

Vele groetjes

 juf Cindy

 

 

thema: speelgoed

Beste mama en papa,

 

Deze week mochten onze Ploppertjes zelf een thema kiezen. Ze kozen voor het thema “ speelgoed”.

We  gingen  dieper in op welke soorten speelgoed er zijn ,welke eigenschappen ze hebben ,hoe je er correct mee speelt. … Aan de hand van een kringgesprek vertelden we aan elkaar wat we gekregen hebben.

We leerden niet alleen vertellen maar ook luisteren naar elkaar.

We gingen op zoek naar gelijkenissen en verschillen bij speelgoed.

We vertelden een verhaal met grote prenten en zongen mee met de cd. Ook  onderzochten , manipuleerden , ontdekten en combineerden we verschillende speelgoedzaken met elkaar en deden we meer kennis op.

Ook het leren delen en opruimen kwam aan bod.

We oefenden ook op het gericht luisteren door luisterspelletjes en door een verhaal met telkens 2 prenten bij waarbij er telkens maar 1 juist  was.

Wie goed luisterde, wist het.

De grove motoriek oefenden we in met  een balspel . Ook luisterden  we naar een verhaal rond gevoelens  en spelen met vriendjes . We deden ook proefjes met knikkers en buizen. Zo ontdekten we dat grote knikkers niet in dunne buizen kunnen en dat kleinere knikkers sneller en langer rollen dan dikkere. We mochten onze eigen knikkerbaan bouwen met allerlei buizen. Het thema voor volgende week is “grootouders”.

Wie kan mag zeker een foto van oma en opa meebrengen om over te vertellen

tijdens het kringgesprek.

 

Het was alvast een heel “speelse “ week!

 

Groetjes

 juf Cindy

 

thema Sint

Thema: sint en piet

Beste mama’s en papa’s,

Na de leuke en snoeprijke griezeltocht en fijne herfstvakantie keken we al uit naar de volgende leuke gebeurtenis. De Sint en zijn Pieten zijn terug in het land en ook op school keken we uit naar hun komst. We versierden samen de zaal  a.d.h.v.  onze tekeningen en werkjes . Knutselen en tekenen kwamen dus zeker aan bod, alsook een rollenspel, een liedje leren en bewegen op Sintliedjes. Dinsdag kwam de Sint en Zwarte Piet op bezoek. We kregen allerlei leuke Duploblokken met mannetjes en diertjes erbij. Ook enkele Playmobielventjes om onze doos verder uit te breiden waren erbij. Alsook dieren om onze leefwereld verder uit te bereiden werden door de Sint en Piet meegebracht voor onze klas. Woensdag waren we een dagje  thuis om te spelen met het leuke speelgoed dat we van de Sint gekregen hadden. Donderdag hielden we een klasgesprek over het speelgoed dat de Sint ons bracht. We namen verschillende soorten speelgoed waar en leerden nog een leuk liedje over de speelgoedkoffer. Niet alleen de Sint was jarig.

We vierden ook nog de verjaardag van Ben en Suhelja.

De foto's van De Sint kan u terugvinden in het album "Sint op school" .

Alvast vele groetjes

Juf Cindy

thema: Sint en Piet

Beste mama en papa,

 

Deze week sloten we ons thema af met een heuse verkleedpartij, workshops en de Halloweenwandeling. Wij knutselden leuke popcornzakjes en poften popcorn in onze workshop. Ook hielpen de juffen ons met schminken.

Daarna konden we genieten van een welverdiende vakantie.

 

Deze week versierden we onze klas met allerlei “Sint en Piet” attributen.

We leerden een versje en een liedje om op te zeggen voor de Sint. We knutselden een Sint-Maartenhoedje en we schilderden de Sint . We oefenden hierbij het lichaamsschema in.  Ook de specifieke kledij van Sint en Zwarte Piet werden besproken.

We schreven ook een leuke brief en keken in de speelgoedboekjes.

Ook een rollenspel mocht zeker niet ontbreken . We oefenden dan de rol van  Sint en Piet.  In de poppenhoek vonden we allerlei verkleedspullen terug om ons te verkleden als Sint en Piet.

De spelletjeshoek heeft ook weer een aantal nieuwe puzzels en ook de steekparels kwamen aan bod.

We luisterden ook naar verscheidene Sintliedjes en mochten meezingen en dansen. En natuurlijk toffe verhaaltjes uit leuke prentenboeken mochten niet ontbreken. Ook vierden we nog de verjaardag van Elize. Ze werd vier jaar.

Ik wens jullie een fijne vakantie toe en we kijken alvast uit naar de komst van de Sint  op dinsdag 10 november 2015 in onze Faluintjesschool.

 

Vele groetjes

 

Juf Cindy

thema; heksen en spinnen

Thema spinnen

Beste mama en papa,

Binnenkort is het Halloween. We versierden onze klas  met allerlei Halloweenattributen.

Maar  eerst  gingen we wat dieper in op het diertje dat  nu in vele getallen te zien is namelijk “ de spin”. We gingen  op zoek naar de spinnen in onze schoolomgeving. Wat deden we  met de spinnen? We telden hoeveel pootjes ze hebben , bekeken hoe ze leven, wat ze eten, keken hoe ze een web maken. Dit deden we door een spinnetje in onze klas te observeren in een terrarium , maar ook door te kijken naar een PowerPoint  over spinnen.

We  boetseerden een eigen spin  met klei .We regen een eigen web met woldraad. Ook hielden we een waarneming van verschillende soorten nepspinnen in verschillende materialen en groottes. We oefenden de begrippen “meer en minder”, “erbij en eraf doen”,” hoog en laag” .We luisterden naar een verhaal over een leuk klein heksje namelijk” Lotje het nieuwsgierige heksje”.Ook in onze poppenhoek konden we ons verkleden in heksen en griezels. Met de knexblokken  konden we spinnen maken. We leerden een leuk liedje over spoken en een tof versje over de spin.

Donderdag kwam er de schoolfotograaf. We hopen snel onze mooie foto’s te kunnen bewonderen.

Vrijdag hebben we in de turnles nog een echt spinnenparcours gedaan waarbij we op,onder en over  verschillende toestellen  mochten kruipen.

Het thema volgende week is “ de Sint”.

Alvast vele groetjes

Juf  Cindy

Herfst week 2

Beste mama en papa,

Maandag was juf Cindy samen met enkele Groene Ridders naar Brussel om de Groene Vlag te gaan halen.  We werden liefdevol opgevangen door juf Valerie.

Dinsdag was heel leuk in het bos. We hebben heel veel gezien, geleerd , geroken en gehoord. Al onze zintuigen hebben goed gewerkt .We keken naar de verschillen van groottes in stammen, bladeren ,takken en naar de vele tinten van kleuren. We mochten ook herfstbladeren en vruchten rapen.

Al het verzamelde materiaal gingen  we deze week bekijken en vergelijken.

Woensdag zijn we dan gaan zwemmen. We werkten in groepjes zodat we allemaal eens per 2 bij de juf in het grote bad mochten zwemmen. We hebben ook met gieters, emmers en drijfmaterialen gespeeld.

Donderdag hebben we nog een liedje geleerd  .

Vrijdag oefenden we onze  wiskundige begrippen in door allerlei spelletjes met blaadjes  tellen .En in de knutselhoek mengden we verschillende kleuren verf.

Volgende week werken we  een weekje  rond het thema “Halloween.”

Groetjes

Juf  Cindy

thema: herfst

 Beste mama en papa,

 

De zomer is stilaan ten einde en de herfst komt dichterbij.

Dat konden we deze week al goed voelen.  .

We gaan op zoek naar wat dit nieuwe seizoen doet met de natuur.

Zo ontdekken we het vallen van de bladeren, de spinnen die hun web maken tussen de takken, dieren die gaan slapen…

Wat gaan we doen? Meten met takjes, sorteren van noten , gieten met mais…

We hebben ook een eekhoorn van  dichterbij bekeken. We luisterden en keken naar een prentenboek van “Pluis de eekhoorn”. Hier kwam ook het verzamelen van de vruchten en noten aan bod als wintervoorraad voor de dieren. We schilderden en tekenden ook mooie portretten van eekhoorns. We scheurden ook papier in verschillende herfstkleuren en  maakten hiermee ons eigen herfstblad.

We speelden ook een rollenspel en leerden een leuk liedje van Zwiep de Eekhoorn.

 Onze  wiskundige begrippen oefenden we in door allerlei spelletjes met blaadjes  tellen en wegen met de balans. En in de knutselhoek mengden we verschillende kleuren verf.   In de turnles deden we een parcours met kastanjes.

 

Wie thuis herfstmateriaal heeft,  mag dat gerust meebrengen.

 

Volgende week werken we nog een weekje verder rond het thema “herfst.”

 

Groetjes

Juf Cindy

thema vissen / zwemen

Beste mama’s en papa’s ,

Zoals jullie verleden week van jullie kinderen vernomen hebben is Tibo uit onze klas onwel geworden. Dat was eventjes schrikken voor ons allemaal. Maar we hebben hem de beste zorgen toegediend en hij wordt nu verder verzorgd in het ziekenhuis. In de klas hebben we een gevoelsronde gedaan waarbij de kinderen hun emoties en gevoelens konden uiten. Nadien hebben we nog allemaal een tekening gemaakt . Deze tekeningen zullen aan Tibo worden bezorgd.  Om af te sluiten hebben we nog relaxatieoefeningen gedaan.  De kinderen hebben alles kunnen bespreken en een plaats gegeven. We wensen Tibo een spoedig herstel toe.

Deze week hebben we over de vis en de waterschildpad van onze klas gesproken. We verwoordden ook het verschil tussen de vis en de waterschildpad .We hebben een oranje vis  in onze klas  Sushi genaamd. We hebben de vis waargenomen en nadien mochten we deze natekenen.    Dat was heel leuk want het aquarium  mocht op onze knutseltafel staan. Zo konden we heel goed de vis observeren terwijl we  tekenden. Ook het stempelen van een vis met oranje verf kwam aan bod.

Ook het proper maken van het aquarium  van de vis alsook van de waterschildpad stond op het programma.  Zo moesten we eerst de vis voorzichtig vangen met een vangnetje. Pas dan konden we  het glas  mooi en netjes poetsen.

We bewogen en dansten ook op het liedje van K3 “ Blub ik ben een vis”.

Ook op het bord tekenden we mooie vissen en luchtbellen met krijt. In de blokkenhoek bouwden we met clicblokjes mooie aquariums voor onze nepvissen.   Ook oefenden we  het puzzelen verder in.                                    

Vrijdag  is het geen school voor de kindjes maar wel voor de juffen. Ze leren er   hoe ze nog beter kunnen lesgeven aan ons.

 Het thema van volgende week is “ Herfst in het bos”.

Alvast vele  groetjes