Blog: Knuffelklas B

Thema:"Zaaien en planten"

 Dag mama’s en papa’s,        


 Naar aanleiding van ons nieuw thema “zaaien en planten” werd onze klas opgefleurd met allerlei gekleurde bloemen, gietertjes, schepjes, enz… We zijn onze week dan ook gestart met een waarneming van deze verschillende materialen.   We speelden een spelletje rond patronen leggen. Deze keer deden we dit met gekleurde bloemen. We wisselden telkens twee kleuren af. Nadien deden we hetzelfde, maar met 3 kleuren.              
 Na de middag gingen we turnen met juf Stéphanie.                                                                                                      
Woensdag zaaiden we samen tuinkers. Hoe moeten we dat doen? Aan de hand van een stappenplan (foto’s) leerden we zelfstandig tuinkers zaaien.                                                                                                            

We leerden die dag ook een versje aan:                      
De lucht is
blauw,
het gras is groen.
De zon geeft mij
een warme
zoen.

Bloemen geuren in de wei.
De lente maakt me blij!                                                                                                                                  

Donderdag vertelde juf Veerle een verhaal met prentenboek:“De bloemen van Jules.” Jules kreeg 10 zaadjes van buurman. Hij zaaide ze op een zonnige plaats in de tuin. Na lang wachten werden het mooie bloemen.

Vrijdag had Jules bloempotjes, aarde en zaadjes meegebracht. Het was een zaadje van de zonnebloem. We hebben een potje gevuld met aarde en deden daar een zaadje in. Een beetje water erbij gieten…en dan werd het afwachten. We ontdekken dat bloemen tijd nodig hebben om te groeien, net als wij.                                                                                                                                    


  Samen met juf Lotte keken we in kleine groepjes naar een praatplaat van Jules:” Daar is de zon”. We vertelden over Jules in de tuin, zijn hondje Theo, de vlinders, de vogels, de rupsen en de slak. Natuurlijk hadden we het ook over de bloemen in het gras! In de namiddag speelden we een bewegingsspelletje. We waren allemaal kleine zaadjes die stilaan groter en groter werden. We groeiden uit tot hele mooie bloemen.

Volgende week gaan we werken rond het thema: “feest voor mama”.

Brengen jullie dan een leuke foto van jullie mama mee naar onze klas? Alvast bedankt.                                                                                                                        
Prettig weekend,

Juf Veerle en juf Lotte

Thema:"Pasen"

 

Dag mama’s en papa’s,Maandag zijn we gestart met een prentenboek:” Anna en de paashaas.” Anna en Lars gingen samen op zoek naar paaseitjes. Ze vonden niet alleen lekkere eitjes, maar ook een chocolade paashaas. Ze konden niet wachten om er een stukje van te proeven! Lars liet de paashaas vallen. Hij was in duizend stukjes gebroken. Gelukkig maakte mama chocolademelk van al die stukjes.


Net voor de middag gingen we turnen met juf Stéphanie. Dinsdag vierden we ook de verjaardag van Kobe. Hij had voor iedereen wat lekkers mee. Dank u wel, Kobe!

We speelden die dag ook een kimspel. We probeerden te achterhalen welke figuren er verdwenen waren.

Woensdag deden we een waarneming van chocolade-eieren. We bekeken de gelijkenissen en verschillen tussen de eieren. Nadien moesten we toch proeven van al die lekkere eitjes.                                  
Mmmm… dat smaakte!


We luisterden die dag ook naar het verhaal :  “Jules zoekt paaseitjes”.
Jules en Marie zoeken paaseitjes in de tuin. Ze zoeken in het gras, in de bomen en tussen de paasbloemen. Maar wat ziet Jules achter de struiken?

Bij juf Lotte schilderden we een groot paasei. Dit versierden we nadien met gekleurde stippen. Net zoals ons liedje dat we vorige week aangeleerd hadden.

Donderdag speelden we een muzikaal spel en oefenden we onze plaatsbegrippen verder in. De paashaas sprong in het rond en bleef steeds op een andere plaats staan. De begrippen:”op, onder, voor en achter ” kwamen aan bod.

 Op vrijdag keken we samen met de kindjes van juf Kristel naar een film over Pasen. We zetten die dag ook ons mandje klaar. Wie weet, komt de paashaas dit vullen?                                                               

Ja hoor, na een leuke wandeling of film  stond de paashaas ons al op te wachten. JOEPIE!                 

                             

 

Na de vakantie staat het thema:” Zaaien en planten” op ons programma. We gaan samen tuinkers zaaien. Hebben jullie thuis nog zaadjes? Alvast bedankt.

Niet VERGETEN op zondag 27 april organiseren wij ons jaarlijks eetfestijn! Iedereen van harte welkom.

 

Tot slot wensen wij  jullie een prettige vakantie toe !!      

Vele groetjes van Juf Veerle  en juf Lotte          

Thema:" De kip en het ei"

Dag mama’s en papa’s,

Deze week zijn we gestart met het thema:” de kip en het ei”.Ter voorbereiding op het thema “Pasen”.

Op maandag gingen we een kijkje nemen bij de kippen op onze school. Het zijn bruine en zwarte kippen. Na een waarneming met onze verschillende zintuigen hebben we allemaal lekkere graantjes aan de kippen gegeven. We namen ook een kijkje in hun hokje. Wat vonden we daar… eitjes! Deze hebben we natuurlijk meegebracht naar onze klas. In onze knutselhoek hebben we 3 kippen gestempeld met onze hand. We tekenden nadien 2 poten bij elke kip. Onze juf had een paastak meegebracht naar de klas. Deze hebben we samen versierd met speelgoedeitjes.

Dinsdag vierden we ook de verjaardag van Myrthe. Zij had voor iedereen wat lekkers mee. Dank u wel, Myrthe! We leerden die dag ook een liedje aan: Woensdag trokken we onze koksmuts aan. Na een waarneming van eieren maakten we een lekkere omelet klaar in onze klas. We ontdekten ook het verschil tussen een gekookt ei en een rauw ei. Aan de hand van een klok leerden we hoe lang een eitje moet koken. Zo ervaren we het abstracte begrip “TIJD”. Nadien mochten we deze lekkere eittjes opeten,mmm… dat was smullen!

Donderdag las juf Veerle het verhaaltje ”Dottie’s eieren” voor. We speelden ook een leuk kimspel. In de hoekjes vonden we een ontdektafel met maïs, dierenknuffels, woordkaartjes met magneten en enkele puzzels aangepast aan het thema. Vrijdag speelden we een wiskundig spel. We leerden de kippen van groot naar klein leggen. We herhaalden die dag ons liedje ook nog een keer.

Ziezo, alweer een weekje knuffelpret achter de rug. Volgende week gaan we werken rond het thema:” Pasen”.Hebben jullie thuis spulletjes die binnen dit thema passen? Breng ze gerust mee naar de klas. Vrijdag sluiten we onze week af met een bezoek van de Paashaas. Hopelijk is de zon die dag van de partij!

Alvast bedankt.

Prettig weekend, Juf Veerle en juf Lotte

Thema:" Boerderij"-week 2

Dag mama’s en papa’s,

 

Deze week hebben we verder gewerkt rond het thema:” boerderij”. Maandag gingen we samen met de kleuters van juf Kristel het verhaal van Jules op het computerbord bekijken en beluisteren. Nadien keken we samen naar enkele foto’s van die dieren en attributen op de boerderij. Voor de middag gingen we turnen met juf Stéphanie.

Dinsdag speelden we een wiskundig spel rond de begrippen “ veel” en “weinig”. We oefenden deze begrippen verder in tijdens het hoekenwerk. Aan onze knutseltafel hebben we een varkentje gekleurd. We leerden zo een vorm helemaal inkleuren. We speelden ook een spel met ons aangeleerd liedje. De staarten vlogen van hier naar daar. We hebben er volop van genoten.

Woensdag luisterden we naar een poppenkastverhaal. De dieren van de boerderij gingen op zoek naar mama kip. Uiteindelijk vonden ze haar. Ze was aan het broeden op haar nest. Nadien stond er een leerwandeling op ons programma. Bij onze buurman André gingen we naar de kippen,de haan, de schapen en de geiten kijken. Dit was alweer een hele leuke en leerrijke ervaring voor ons. Bij juf Lotte speelden we een schaduwspel met dieren. Deze werden nadien verwerkt tot een kleine oefening. Donderdag vertelde onze juf enkele raadsels. Wij probeerden te achterhalen over welk dier het ging. Vrijdag deed de volledige school een activiteit in het teken van Wereldwaterdag. Wij gingen wandelen op ons schooldomein. Tot slot kregen we allemaal een lekkere beker water. Dat deed deugd!

Volgende week gaan we werken rond het thema: “De kip en het ei” . Hebben jullie leuke spulletje die aansluiten bij dit thema? Breng ze gerust mee naar onze klas. Is het mogelijk om een kleine schoenendoos mee te geven? Hiervan gaan we een paasmandje knutselen.

Alvast bedankt!

Vele groetjes, Juf Veerle en juf Lotte

Thema: "Boerderij"- week1

Dag mama’s en papa’s, 

Vorige week was het een heuse beestenboel in onze klas. We leerden immers over de dieren van de boerderij. De koe, het schaap, het paard en het varken,… zijn de dieren waar we de voorbije dagen het meest over gesproken hebben. We hebben op allerlei manieren kennis gemaakt met de dieren: in boekjes, op foto’s en in filmpjes. Jullie brachten ook deze week hele leuke materialen mee. Wanneer we iets meebrengen naar onze klas leren we zo onze spulletjes voorstellen aan de klasgroep en ontwikkelen hierdoor onze taalvaardigheid.

Maandag maakten we ook kennis met juf Stéphanie. Zij komt voortaan 2 keer per week turnen met ons. Op maandag en dinsdag zal ze langskomen in onze school. We vierden de verjaardag van Lars. Hij had voor iedereen wat lekkers mee! Dank u wel, Lars.

We leerden die dag ook een liedje over de staarten van de dieren. Ze gingen van hier naar daar. Iedereen kreeg een staartje in zijn/haar broek. Net zoals de dieren slingerde onze staart van hier naar daar. In de knutselhoek hebben we op onze koe 3 vlekken gestempeld. We knipten stukjes gras die we nadien bij onze koe kleefden. Zo oefenden we onze kniptechniek verder in. 
Uiteraard was er ook weer een verhaaltje van Jules. Onze juf heeft dit verhaal niet alleen verteld met losse prenten. We hebben het ook digitaal bekeken in ons computerhoekje.

Donderdag speelden we een kimspel en een muzikaal spel rond dierengeluiden. We probeerden samen te achterhalen welke dieren dat geluid maakten. In de hoekjes van onze klas mochten de kindjes natuurlijk met alle knuffels en plastic dieren spelen. We keken in de boekjes, speelden met de maïs in de ontdektafel, puzzelden, werkten met de plasticine en we deden nog veel meer leuke dingen.

Volgende week werken we verder rond dit leuke thema.

We sluiten de week af met een leuke activiteit naar aanleiding van wereldwaterdag.

Prettig weekend, Juf Veerle en juf Lotte


Thema:"carnaval"

Dag mama’s en papa’s,

Er werd deze week heel gek gedaan in onze klas. Dit was naar aanleiding van het thema: “Carnaval”. Op maandag deden we een waarneming van verkleedkledij en carnavalsattributen. We vierden de verjaardag van Dennis. Hij had voor iedereen wat lekkers mee! Dank u wel, Dennis! We zongen samen leuke liedjes!

Dinsdag vertelde onze juf een verhaal met prentenboek:” Anna viert carnaval”. Anna was verkleed zoals een clown. Net zoals Anna werden ook wij allemaal omgetoverd tot clowns. We schilderden hiervoor een hoedje en stempelden een hele grote strik. Met een beetje rode schmink zagen we er fantastisch uit! Via onderstaande link kunnen jullie een filmpje bekijken dat perfect aansluit bij ons thema: http://www.youtube.com/watch?v=NgSG2L4ffYY

We speelden die dag ook een kimspel. Dankzij dit spel oefenden wij verder ons visueel geheugen . Woensdag speelden we een wiskundig spel met carnavalsattributen. Aan de hand van dit spel hebben we ons getalbegrip verder ingeoefend.

Donderdag herhaalde de juf het verhaal nog een keer. We speelden die dag ook een voelspel. Onze juf had een aantal voorwerpen verstopt in een voeldoos. Zonder te kijken moesten we proberen raden wat er in de doos zat.


Vrijdag was het eindelijk zover. We organiseerden een carnavalsfuif op onze school! . De hele week keken we ernaar uit om verkleed naar school te komen. Na de fuif werd er een heuse modeshow georganiseerd.

Na de vakantie staat het thema: “boerderij” op ons programma. Hebben jullie leuke materialen die bij dit thema passen? Boekjes, knuffels, prenten, spelletjes,… breng ze gerust mee naar onze klas. Alvast bedankt.


Tot slot wens ik iedereen een hele fijne krokusvakantie toe. Vele groetjes van juf Veerle en juf Lotte

Thema: "ballen en ballonnen"

Dag mama’s en papa’s,

De voorbije week hebben we volop met ballen en ballonnen geëxperimenteerd.

Maandag hebben we kennis gemaakt met Lona. Zij is een nieuw vriendje dat vanaf nu ook deel uitmaakt van ons knuffelklasje. Welkom in onze klas.

We deden een waarneming van de ballen en ballonnen die meegebracht werden naar school. We ontdekten ballonnen in verschillende vormen en kleuren.
Tijdens een bewegingsmoment speelden we het spel “ballenregen”. Hierbij gooide juf Veerle alle ballen zo snel mogelijk uit een grote mand. Het was de bedoeling dat de we de ballen steeds terugbrachten voordat de mand leeg was.

We leerden ook een versje over een ballon. Tijdens dit bewegingsversje werden we allemaal omgetoverd tot ballon. We beeldden de inhoud samen uit.
Kleine ballon,( we maken ons klein)
Vul je met lucht.( we maken ons groot)
Pfffffffffffff…….,( samen blazen)
Leeg in één zucht.( we liggen plat op de grond)

We luisterden naar het verhaal van de blauwe ballon. We maakten op verschillende manieren kennis met dit verhaal: ”op het computerbord, met losse prenten en in ons computerhoekje van de klas”. Aan onze knutseltafel hebben we gestempeld met een ballon. Deze ballon was gevuld met water. We tekenden een blad vol met ballen en ballonnen. Zo oefenden we onze fijne motoriek verder in.

Volgende week gaan we werken rond het thema:” Carnaval”. We sluiten onze week af met een echte fuif. Iedereen mag dan ook op vrijdag 28 februari verkleed naar school komen!
Hebben jullie leuke spulletjes die bij dit thema passen? Maskers, serpentines, hoedjes, rolfluitjes,… Breng ze gerust mee naar onze klas.

Gelieve GEEN confetti mee te brengen! Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Prettige weekend,

Juf Veerle en juf Lotte

Thema:" Afval"

 

Dag mama’s en papa’s,

 

De voorbije week hebben we gewerkt rond het thema:”afval.” Maandag zijn we gestart met de waarneming van de gele huisvuilzak. Onze klas lag vol rommel. We ruimden alles netjes op in de gele huisvuilzak. Dinsdag deden we hetzelfde met de blauwe zak voor PMD. Zo ontdekten we dat het afval in beide zakken niet hetzelfde is.

We leerden deze week een liedje over de vuilnisman.

Tijdens onze turnles gingen we aan de slag met kranten. We kregen verschillende opdrachten van de juf. Tot slot maakten we allemaal een hele grote prop van onze krant. We gooiden onze prop hoog in de lucht en probeerden hem terug op te vangen. We deden dit al heel goed!

Woensdag had onze juf een doos meegebracht. Deze hadden we nodig voor ons wiskundig spel. De begrippen “veel-weinig” kwamen deze week aan bod.

Donderdag schilde onze juf een appel. Waar moet ik het schilletje nu gooien? We ontdekten samen dat het fruitafval in onze speciale fruitemmers moet. Op onze school hebben we ook een composthoop. We brachten samen met de kindjes van juf Kristel onze fruitemmers weg.

Donderdag speelden we een sorteerspel. Het afval lag allemaal door elkaar. Papiertjes, brikjes, schillen,… we sorteerden het afval in de juiste zak/emmer.

Waarom is Milieuzorg( MOS) op school heel belangrijk:

- Maakt kinderen, leerkrachten milieubewuster.

-Maakt  de school milieuvriendelijker.

-Werkt leergebied-, vak- en klasoverschrijdend.

-Biedt leerlingen en leerkrachten de kans om op een andere manier samen te werken.


Onze school is dan ook de trotse eigenaar van de Groene Vlag die jullie op onze kleuterspeelplaats terugvinden. Deze Groene Vlag is een Europese onderscheiding voor milieuzorg op school!

Volgende week gaan we werken rond het thema:” ballen en ballonnen”. Hebben jullie thuis leuke ballonnen,zachte ballen of andere materialen die binnen dit thema passen? Beng ze gerust mee naar onze klas.

Vele groetjes

Juf Veerle  en juf Lotte