Blog: Knuffelklas B

Kriebelspinnetjes

Beste ouders,

Afgelopen week was ons thema “de week van het bos”. We leerden een liedje, luisterden naar het verhaal van Jules in het bos, bliezen met waterverf een boom, poften kastanjes in de poppenhoek en proefden van kastanjes. Donderdag werden we echte boskabouters.

Volgende week hangt er een Halloweensfeer op school. Ik heb gekozen om binnen het schoolthema van Halloween te werken rond kriebelspinnetjes omdat jonge kleuters nog snel bang zijn van griezelfiguren.
De kleuters mogen zelf (echte of valse) kriebelspinnetjes mee brengen naar school. Uiteraard zullen we ook op “spinnenjacht” gaan met de klas.

Donderdag is het oudercontact en vrijdagavond mag u vrienden en familie meebrengen naar school om samen Halloween te vieren.

Heeft u nu al reclamefolders voor speelgoed in de brievenbus gekregen? Gelieve deze nog niet weg te gooien want na de herfstvakantie zullen we over Sint-Maarten en speelgoed leren.

In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.

Groetjes,
Juf Iris

 


Week van het bos

Beste ouders,

Afgelopen week hebben we geleerd over de herfst. De kleuters brachten allerlei blaadjes mee naar school: grote, kleine, gele, rode, bruine, oranje… Ook leerden we enkele herfstvruchten kennen: kastanjes, noten, dennenappels… We maakten een mooie boom met blaadjes aan de hand van vingerverf, kleefden blaadjes op papier, voelden aan de prikkende bolster van een kastanje, sorteerden blaadjes en vruchten, vergeleken waar “de meeste” en “de minste” waren.
Woensdag genoten we van een leerrijke uitstap naar het stadspark. We zagen dikke en dunne boomstammen, namen de afdruk van een boomschors, bewonderden een echte eekhoorn, keken naar de tutjes van de tuttenboom, mochten blaadjes in de lucht gooien…

Volgende week leren we over de week van het bos.  Dan zullen we dieper ingaan op de bewoners van het bos en de herfstvruchten.
Tijdens de week van 20 tot 24 oktober 2014 komen de kriebelspinnetjes aan de beurt.In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om uw kleuter op tijd naar de klas te brengen.

Groetjes,
Juf Iris

blaadjes in de herfst

Beste ouders,

Afgelopen week hebben we geleerd over wat we allemaal al alleen kunnen. Tijdens het kringgesprek vertelden we waar we al goed in zijn: helemaal alleen dessertjes eten, dansen, onze jas aan doen, boekentas klaar maken….
We hebben ons zelfportret geschilderd, leerden in plasticine knippen, puzzelden. We maakten muziek met instrumenten en zochten verschillende manieren om de instrumenten te bespelen. 

Volgende week leren we over het thema: blaadjes in de herfst. Woensdag brengen we een bezoek aan het stadspark van Aalst.

De kleuters mogen ook blaadjes en herfstvruchten meebrengen naar school om over te leren.

In het belang van uw kind en het benutten van de optimale onderwijstijd vragen wij uitdrukkelijk om op tijd naar de klas te komen.

Geniet nog van het lange weekend!
Juf Iris

kijk eens wat ik kan

Beste ouders,

Afgelopen week hebben we geleerd over fruit. We proefden appels en peren, gingen op zoek naar een appelboom, stempelden appels, werkten samen aan een groepsrealisatie van een appelboom, maakten een lekkere fruitsmoothie. Donderdag brachten we onze mooiste glimlach mee naar school voor de fotograaf.

Volgende week leren we over een thema dat de kleuters zelf hebben aangebracht: ”kijk eens wat ik kan”. Indien er speciale dingen zijn die uw kind al helemaal alleen kan, mag u dit op een papier schrijven of hiervan een foto meebrengen.

Groetjes en fijn weekend!

Juf Iris

 

kleurenpret

Beste ouders,

Afgelopen week hebben we geleerd over kleuren. Rood, geel en blauw kwamen het vaakst aan bod.  We zochten in onze klas naar dingen die een bepaalde kleur hebben en sorteerden ze. Heeft u ook op de rode dag (dinsdag) de rode neus van uw kapoen opgemerkt? Neem een kijkje op onze klasblog om de snoetjes te zien
We leerden gekleurd papier scheuren en experimenteerden met kladpapier. We kleurden voorwerpen in de juiste kleur. We luisterden naar het verhaal van Jules die blauw en geel koos en deze mengde tot groen.

Volgende week leren we over ”fruit”. Vooral appels en peren zullen aan bod komen.

Ik heb opgemerkt dat er regelmatig doosjes en drinkbussen in de verkeerde boekentas terecht komen. Is het mogelijk om op zo veel mogelijk zaken van uw kind zijn/haar naam te schrijven?Groetjes en fijn weekend!

Juf Iris

 

Boekentassen en zakken

Beste ouders,

Afgelopen week hebben we geleerd over verschillende soorten tassen. We konden een knutseltas vingerverven, een schooltaslabel kleuren, rangschikten tassen van klein naar groot, maakten kennis met de puzzels en de maïstafel in de klas. Nu elke boekentas een label heeft, kunnen we zelf onze boekentas op de juiste plaats in het rek zetten.
 We leerden ook een versje:
Met mijn nieuwe boekentas,
stap ik naar de Knuffelklas.
Ik maak veel vriendjes groot en klein,
 Jules zal er één van zijn.
Daarnaast vierden we feest. Woensdag trakteerde de juf met cake voor haar verjaardag! Donderdag was het de beurt aan Geike. We zongen en maakten een mooi tekeningenboekje voor de jarige.

Volgende week is ons thema “kleurenpret”. 
Elke dag zal een bepaalde kleur centraal staan. Het zou leuk zijn als u uw kind elke dag in de dagkleur naar school zou laten komen.

maandag = geel                                                         
dinsdag= rood

 woensdag = groen
donderdag = oranje
vrijdag = paars

Groetjes en fijn weekend!
Juf Iris                                              

verjaardag van Geike

 11 september was Geike jarig. 

Proficiat!

 

Onze eerste schoolweek

Beste ouders,                                                                                                                                          

Onze eerste schoolweek is vlot verlopen. Waarschijnlijk bent u nieuwsgierig naar wat uw kleuter zoal gedaan heeft deze week.

            Maandag hebben we kennis gemaakt met de nieuwe juf, de nieuwe klas en de klaspop Jules. Iedereen mocht ook een klassymbooltje kiezen.
            Dinsdag leerden we spelen in de hoeken van onze klas: waarmee kunnen we spelen, hoe moeten we opruimen.  Ook de dagstructuur werd aangebracht.
Dinsdagvoormiddag maakten we kennis met juf Lotte, de kinderverzorgster.
Senne had wat te vieren: hij is de grote broer geworden van Fien.
            Woensdag lag het accent op sociale vaardigheden: wat doen we als er een conflict is? We leren mondig zijn, zelf grenzen aan geven en respectvol met de grenzen van anderen omgaan. Als een vriendje zegt "ik vind het niet leuk" of "neen, stop" , dan moet je ook luisteren naar elkaar. Samen gaan we dit schooljaar voor een dikke duim omhoog!
Ook zindelijkheid kwam aan bod met het digitaal verhaal van de prinses op het potje, wilt u het thuis ook eens bekijken? Je kan het vinden op  http://www.youtube.com/watch?v=RhASZP4r7aM
            Donderdag leerden we de weerkalender maken en mochten we voor het eerst gaan turnen met juf Nikita. We konden een prent lezen en vertelden wat er op stond.
Ook werkten we verder aan de dagdagelijkse routine: legden we ons schriftje zelf in de mand, gingen we flink in de rij staan, namen we afscheid van mama/papa op de speelplaats, haalden we zelf koek of fruit en drankje uit de boekentas...
            Vrijdag probeerden we om een kindje te tekenen, vertelde de juf een verhaaltje over Jules en was onze week veel te vlug voorbij.

Volgende week zullen we naamkaartjes voor de boekentassen maken, een eigen knutseltas knutselen, feest vieren…

Hopelijk zien we elkaar donderdagavond op het infomoment op school.
Juf Iris