Blog: Knuffelklas B

Een blijde gebeurtenis...

 Dag mama’s en papa’s,

 

Het nieuwe schooljaar komt nu wel heel dichtbij. Hopelijk kijken jullie kindjes er ook naar uit om terug te komen naar ons Knuffelklasje.

Ik zal er dit schooljaar jammer genoeg niet bij zijn om al deze leuke avonturen samen met hen te beleven.

Ik kondig jullie dan ook heel trots en fier aan dat mijn partner en ik ons tweede kindje verwachten in maart 2015!

Hierdoor mag ik niet meer aangesteld worden in de klas wegens moederschapsbescherming tijdens de zwangerschap.

 

 

Juf Iris zal ondertussen over mijn Knuffelklasje waken en ik ben er zeker van dat ze dit super zal doen!

 

Vele groetjes,

Juf Veerle

Thema:" water en zand"- deel 2

 

Dag mama’s en papa’s,

 

Hier vinden jullie ons laatste weekbriefje uit de eerste kleuterklas B. Het schooljaar is voorbijgevlogen. Een jaartje vol leuke en leerrijke momenten voor ieder van ons is nu ten einde. Hopelijk hebben jullie er net als ik van genoten.

Onze  laatste week was superdruk. Yalina , Axelle en Achille vierden hun verjaardagsfeest in onze klas. Bedankt voor die lekkere traktaties!

 Dinsdag speelden we een spel rond drijven en zinken. We knutselden die dag een ijsje, want dat smaakt lekker bij dit warme weer.

 Woensdag gingen we naar de speeltuin in Moorsel.  Daar konden we volop experimenteren met vormpjes, zeefjes, gieter, schepjes,…  Nadien verzamelden we voor een lekker koekje en drankje. Dan gingen we terug naar school. Het werd een hele leuke voormiddag.                                                             

  Donderdag luisterden we naar het verhaal van Jules in onze openluchtklas. Buiten in de groene omgeving op ons schooldomein genoten we van een mooi verhaaltje. SUPER !!    

   

       Vrijdag was onze allerlaatste dag samen. We maakten lekkere popcorn, tekenden met krijt en telden samen af naar de grote vakantie. We namen hierbij ook afscheid van onze vriendjes uit de 3de kleuterklas en van de juffen.                          

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de hele fijne samenwerking en het vertrouwen in onze school het voorbije schooljaar. En dan nu hop… naar de 2de kleuterklas.

 


Wij wensen jullie een hele fijne vakantie toe!

Tot 1 september 2014 of tot donderdag 28 augustus 2014 voor onze terugkomdag.

 Vele groetjes van juf Veerle en juf Lotte

 

Thema: " Water en zand"

 

Dag mama’s en papa’s,

 

 De grote vakantie komt er stilaan aan. Door te werken rond het thema:“water en zand”, werd het vakantiegevoel reeds voor een stukje naar onze klas gebracht. Met of zonder materiaal, zand en water zijn steeds succesvol bij onze kleutertjes. We experimenteerden volop met water en zand. We maakten modder, voelden het verschil tussen droog en nat zand. Afdrukken maken, scheppen, vullen en terug leeggieten, we deden het allemaal deze week.

Ook Jules vindt het fijn om met zand te spelen. Dat werd meteen duidelijk in het verhaal met losse prenten: “Het zandkasteel van Jules”.

Dinsdag leerden we een liedje met behulp van de cd. We zongen mee uit volle borst! Juf bracht ook een heleboel gekleurde vissen  mee die we per kleur of per grootte konden sorteren.

Woensdag maakte juf Veerle afdrukken in zand. We zochten de juiste vormen bij die afdrukken. Dit verwerkten we nadien in een werkblad bij juf Lotte.

Tijdens een tekenraadsel probeerden we te raden wat onze juf tekende. Ze tekende een emmer, de zon, een boot,…Zo ontdekten we ontdekten zo dat kleine delen samen één geheel vormen.

We vierden deze week de verjaardag van Arvid en Gitte. Zij brachten voor iedereen iets lekkers mee. Bedankt!

Vrijdag gingen we op schoolreis. Iedereen was heel enthousiast na onze uitstap. Het werd een hele fijne dag! Juf  heeft heel wat foto’s genomen van ons. Deze kunnen jullie op onze klasblog bekijken.

 

Volgende week werken we nog verder rond dit thema. Woensdag gaan we samen naar de speeltuin. Hopelijk is de zon van de partij!

Prettig weekend,

Juf Veerle en juf Lotte

Thema:" Kriebeldiertjes"

 Dag mama’s en papa’s,    

      

Na een lang weekend werkten we deze week rond het thema:” Kriebeldiertjes”.

Dinsdag zijn we gestart met een versje:

Kleine rups eet hap hap hap,

gaatjes in het groene blad.

Gaatjes in het verse fruit.

Hier erin en daar eruit!

Rups wordt vlinder, hoog hoog hoog,

vliegt hij met een mooie boog

Daalt hij op mijn lieve snoet! Dat vind ik goed!

Nadien beluisterden we een verhaal met prentenboek. Het was mooi weer, dus besloot onze juf om dit verhaal te vertellen in onze openluchtklas! We hebben ervan genoten!

Woensdag deden we een waarneming van de vlinder. Onze juf had enkele foto’s, boeken en speelgoedvlinders meegebracht. Juf Veerle had tijdens deze activiteit extra aandacht voor het leren verwoorden van onze eigen mening en luisteren naar elkaar!

Donderdag gingen we op zoek naar kriebeldiertjes op ons schooldomein. We brachten natuurlijk een bezoek aan onze insectenhotels en de composthoop.

We speelden die dag ook een wiskundig spel rond tellen.

Vrijdag vierden we de verjaardag van Yorben. Hij bracht voor iedereen iets lekkers mee. Bedankt ,Yorben ! Nadien herhaalden we ons versje en ons verhaal nog een keer.

Naast de gezamenlijke activiteiten werd er ook veel tijd vertoefd in de verschillende speelhoekjes. We maakten rupsen met de rijgparels. We speelden rollenspelen in de poppenhoek. We bouwden insectenhotels met de houten blokken en we maakten een vlinder met koffiefilters.

Bij juf Lotte hebben we deze week gepuzzeld en onze fijne motoriek verder ingeoefend.

Volgende week gaan we werken rond het thema:” Water en zand”. Hebben jullie thuis leuke prenten, boekjes, spelletjes,… die aansluiten bij ons thema? Geef ze gerust mee. Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Prettig weekend,

Juf Veerle en juf Lotte

 

Thema: "Feest voor papa"

 

Dag mama’s en papa’s,

 

De voorbije twee weken stonden de papa’s in de kijker, want we werkten immers rond het thema :      ” Feest voor papa”.

We gingen ook aan de slag om een cadeautje te maken voor die lieve papa’s. We hebben gewerkt met klei en verf. We poseerden voor de foto met een hele gekke snor. We leerden uiteraard ook een versje. Na heel veel oefenen konden we dit al heel goed. We leerden het versje ook opzeggen voor elkaar.


Naast al dat werken in onze hoekjes stonden er ook veel gezamenlijke activiteiten op het programma. We beluisterden een verhaal met losse prenten. We leerden figuurtjes uitsteken in plasticine. We gingen aan de slag met hamertje tik. We keken naar een digitaal prentenboek op de computer en lazen verschillende prentenboeken over papa’s.

Maandag kwam de politie met hun honden langs op onze school. Zij toonden ons enkele leuke oefeningen met hun hond.

We speelden een voelspelletje met een voelzakje. Wat zit erin verstopt? Zo voelden we in een voelzakje een hamer, een das, een flesje parfum en een speelgoedauto. We telden de verschillende materialen en oefenden zo de hoeveelheid “ 3”.

We speelden een spel rond ruimtelijk inzicht. We leerden enkele constructies nabouwen aan de hand van een prent.

We vierden deze week ook de verjaardag van Lona. Zij werd 4 jaar en bracht iets lekkers mee naar onze klas. Dank u wel,  Lona.

Donderdag organiseerden we onze sportdag voor de kleuters. Er stonden verschillende activiteiten klaar: een fietsparcours, een spel met de parachute, experimenteren op het avonturenpad en enkele spelletjes met de bal. Het was een hele leuke en vooral sportieve dag voor iedereen.

Volgende week werken wij rond een thema dat door middel van observatie bij de kinderen naar voor is gekomen. Daarom werken we rond het thema ‘kriebeldiertjes’. We leggen de nadruk op de rups en de vlinder. Alle spulletjes m.b.t. dit thema zijn welkom in onze klas. Alvast bedankt!

Zonnige groetjes,

Juf Veerle  en juf Lotte

Thema:" Huisdieren/ mijn lievelingsdier"

 Dag mama’s en papa’s, 

 

Deze week leerden we over onze lievelingsdieren in onze klas.

Maandag las de juf een nieuw verhaal voor met losse prenten.

Toen we dinsdag in onze klas kwamen, had juf Veerle een verrassing voor ons. Het waren 2 vissen in een aquarium.  Na een waarneming van deze vissen zochten we een leuke plaats voor hen. De vissen mochten een hele  week bij ons logeren. Samen leerden we zorg dragen voor hen.

Op woensdag had juf een cd met dierengeluiden meegebracht naar onze klas. We speelden een tof spelletje en bootsten de geluiden na.

Ook in onze hoekjes viel heel wat te beleven. In de poppenhoek konden we spelen met dierenknuffels. Met de noppers bouwden we een hok of mand. We experimenteerden met een nieuwe techniek, speelden met de woordkaartjes aan het bord,…

Bi juf Lotte maakten we een oefening rond dieren en hun voeding.

Donderdag speelden we een spel rond de plaatsbegrippen. Iedereen had een speelgoeddiertje. We voerden met ons dier de opdrachten uit.” Op de tafel, onder de mat, achter de stoel,….”zijn de begrippen die aan bod kwamen.

We speelden die dag ook een associatiespel met foto’s en speelgoeddieren. Aan de hand van de foto’s zochten we hetzelfde dier en legden deze bij elkaar.

Vrijdag herhaalde juf Veerle het verhaal van Jules nog eens opnieuw. Plotseling vielen de prenten op de grond en lag ons verhaal helemaal door elkaar. Gelukkig konden we juf Veerle helpen!

 

Volgende week gaan we werken rond het thema:” Feest voor papa”. Brengen jullie een foto van papa mee naar onze klas? Na een waarneming maken we een leuke fotomuur in onze klas!

 

Prettig weekend,

Juf Veerle en juf Lotte.

Thema:" Verkeer"

 

Dag mama’s en papa’s,

 

 

De voorbije week hebben onze kindjes enorm veel fietsplezier beleefd tijdens het thema: “STOP!”. Verkeer stond dan ook de volledige week centraal in onze klas.

Maandag vertelde de juf het verhaaltje: “Jules op de fiets.”Jules had een nieuwe fiets gekregen. Hij mocht op het voetpad rijden van mama. Jules moet goed uitkijken!Tot mama zelf tegen een boom aanliep. We vierden ook de verjaardag van Lina. Ze had voor iedereen wat lekkers mee. Dank u wel, Lina!

Dinsdag leerden we een liedje, met behulp van een cd. We zongen mee uit volle borst. We deden een waarneming van de fiets. We leerden verschillen ontdekken tussen twee soorten fietsen. ( loopfietsen en driewielers). Nadien gingen we een kijkje nemen naar de auto van juf Veerle.

Juf Veerle had een grote praatplaat meegebracht naar onze klas. Deze hebben we samen bekeken en besproken.

Woensdag gingen we samen met de kleuters van juf Kristel op verkeerswandeling rondom ons schooldomein. Iedereen trok zijn fluohesje aan zodatwe op een veilige manier aan de wandeling konden beginnen. We zagen verkeersborden, een zebrapad, auto’s, fietsers, …Zo leerden we op een heel actieve manier nieuwe dingen bij.

Donderdag speelden we een bewegingsmoment rond “starten en stoppen”. We leerden reageren op het rode en het groene signaal. Nadien speelden we gezamenlijk een memoriespel.

Vrijdag kwam iedereen met zijn/haar fiets naar school. Die dag liep alles op wieltjes in de kleuterafdeling. Na een heus fietsparcours konden onze kleutertjes vrij fietsen op de speelplaats. Het werd een hele leuke dag!

We speelden ook nog een muzikaal spel met muziekinstrumenten.

Deze week werd er ook weer heel wat gespeeld en geknutseld in onze klas. We speelden met de auto’s. Met de houten blokken bouwden we straten. We konden ons verkleden in de poppenhoek en we maakten  een verkeerslicht met verschillende technieken. Ook het knippen hebben we deze week verder ingeoefend. We maakten een paal voorons verkeerslicht.

Volgende week gaan we werken rond het thema: “Huisdieren/ mijn lievelingsdier”. Hebben jullie thuis leuke knuffels, prenten, boekjes, spelletjes,… die aansluiten bij ons thema? Breng ze gerust mee. Alvast bedankt voor jullie medewerking.


Fijn weekend,

Groeten van juf Veerle en juf Lotte

Thema: "Feest voor mama"

 

Dag mama’s en papa’s,


Ook vorige week werd er al een beetje gewerkt rond en verteld over onze mama’s.

Op maandag brachten we een foto mee van onze mama. Ook Jules bracht een foto mee van zijn mama. We bekeken ze allemaal en vertelden erover. We merkten op dat niet alle mama’s hetzelfde zijn. We zagen ook op de foto’s dat sommige mama’s oorbellen of halskettingen dragen. Tijdens het spelen in de hoekjes gingen we dan ook zelf aan de slag met  parels.

In onze knutselhoek was het de voorbije week druk, druk, druk! We knutselden vlijtig aan ons cadeautje voor mama. Rarara… wat zou het zijn?

Bovendien las juf Veerle een prentenboek voor: ‘Jules zoekt zijn mama’ en versje kon natuurlijk ook niet ontbreken voor onze allerliefste mama’s!

We vierden de verjaardag van Eline. Zij had voor iedereen wat lekkers mee!  Dank u wel, Eline! Tijdens een wiskundig spel moesten we enkele voorwerpen sorteren volgens één eigenschap.

In de namiddag vertelde juf het verhaaltje:’ mama kriebelt Jules’. De juf kwam ook eens kriebelen aan onze buik. Dit vonden we natuurlijk fantastisch!

Bij juf Lotte schilderden we bloemen voor onze mama’s.

Als afsluiter van deze leuke week werden we allemaal mooi gemaakt, net zoals onze mama’s. Met lippenstift op onze snoet gingen we naar huis om onze mama een dikke zoen te geven.

Lieve mama’s, geniet van jullie Moederdag!   

Volgende week gaan we werken rond het thema: “verkeer”. Hebben jullie leuke spulletjes die passen binnen dit thema? Breng ze vast en zeker mee naar onze klas.

Op vrijdag 16 mei 2014 mogen we onze fiets meebrengen naar school.

 

Prettig weekend,

Juf Veerle en juf Lotte